Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Octan etylu w zacierze owocowym. http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=563 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 18 sie 2014, o 13:31 ] |
Tytuł: | Octan etylu w zacierze owocowym. |
Krótki wyjazd i pozostawienie fermentującego zacieru owocowego bez opieki może skutkować charakterystycznym zapachem octanu etylu. Jest to ewidentny skutek słabego odżywienia drożdży.Najprostszym i zarazem chyba najtańszym ratunkiem jest tu dodanie 1 łyżki stołowej azofoski na 10-20 kg zacieru i dokładne wymieszanie. Na drugi dzień wszystko wraca do normy i możemy zaciągać się czystym dwutlenkiem węgla, delikatnymi oparami alkoholu i aromatami owoców |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |