Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=564
Strona 1 z 2

Autor:  Marek [ 18 sie 2014, o 13:39 ]
Tytuł:  Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

Zafermentowanie zacieru owocowego przebiega szybko przy użyciu drożdży typu Turbo Pure. Nie trzeba dodawać całej paczki, ale ok. 1 łyżkę stołową na 10 kg. Sprawdzonym sposobem jest rozsypanie ich po powierzchni i wymieszanie po paru godzinach. Po kilku/kilkunastu godzinach fermentacja rusza już żwawo :D

Autor:  ziemba12345 [ 17 wrz 2014, o 19:47 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

Tak Marku, tylko że im szybsza fermentacja tym potem gorszy produkt końcowy. Drożdże turbo dodaje się do zacierów cukrowych gdzie w kilka dni chcemy osiągnąć gotowy produkt do destylacji w celu uzyskania najczęściej spirytusu metodą rektyfikacji. Do nastawów owocowych ja stosuje aktywne drożdże winne. Dwie paczki na beczke 120l w zupełności wystarczą. Wsypuje je do ciepłej wody z dodatkiem nastawu i po ok. 30 minutach wlewam do nastawu. W temperaturze min. 20C po 24 godzinach nastaw już pieknie pracuje. Wiele osób stasuje też bardzo popularne drożdże bayanus g995 ale jak dla mnie pracują one za szybko.

Autor:  Marek [ 22 wrz 2014, o 12:45 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

ziemba12345 napisał(a):
... im szybsza fermentacja tym potem gorszy produkt końcowy.


I tu bym się nie zgodził, bo niby dlaczego ? Szybsza fermentacja pozwala zachować więcej aromatów owocowych ( a na nich nam zależy ), bo mniej ich wylatuje razem z dwutlenkiem do atmosfery. Istotną rolę ma też temperatura fermentacji - u ciebie min. 20 st. C to wg mnie za dużo. Ale pocieszę cię - fermentacja owoców z drożdżami turbo wcale nie idzie tak szybko. :D

Autor:  zajaczek83 [ 25 wrz 2014, o 21:48 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

Co do temp. fermentacji u mnie oscylowała w okolicach 16, 17 stopni w komórce. W tym tygodniu spadło do 15. Fermentacja chyba się zakończyła bo wszystko opadło na dół, ale za jaki aromat śliwek. W poniedziałek minęło 2 tygodnie blg 0 może -1.
Dodam jeszcze że drożdże których użyłem to enovini z biovinu rozsypane na powierzchni zacieru i po pół godz. wymieszane, jak to Marek wcześniej w innym wątku napisał. Efekt mnie zaskoczył na drugi dzień pełna fermentacja.

Autor:  ziemba12345 [ 30 wrz 2014, o 19:30 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

Z tego co się orientuje to im szybciej drożdze pracuja tym więcej smrodkow wytwarzają i destylat potem trochę czuć. Wiadomo, że im niższa temp. tym wolniejsza fermentacja. 20C to taka ogolnie przyjeta optymalna temperatura. Ale niektorzy i tak uwarzają ja za zbyt niską. Za aromaty Marku po mojemu odpowiada proces psocenia. Ja gotuje z pulpą na potstilu i nigdy nie miałe problemów. A zeszłoroczna porzeczkowica to aż za bardzo pachnie. Jakby sie piło sok porzeczkowy :D

Autor:  Marek [ 3 paź 2014, o 12:45 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

ziemba12345 napisał(a):
Za aromaty Marku po mojemu odpowiada proces psocenia.


To nie jest takie proste, jak piszesz :D
W skrócie : w zacierze owocowym mamy aromaty pierwotne charakterystyczne dla użytych owoców i mamy aromaty wtórne bedące efektem fermentacji ( w końcu wino smakuje zupełnie inaczej niż alkoholizowany sok owocowy ). Po destylacji mamy oczywiście aromaty owocowe z surowca i aromaty z produktów fermentacji : estry, aldehydy, szereg różnych alkoholi itd. W czasie dojrzewania ( szczególnie z udziałem dębu) zachodzą rozmaite reakcje chemiczne w wyniku których następuje wyraźna zmiana aromatu i smaku ( np. pojawiają się estry kwiatowe).

Autor:  ziemba12345 [ 8 paź 2014, o 14:19 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

No to jest oczywista oczywistosc :D Ale puść czesc nastawu z predkoscia odbioru 5l/h a czesc 1,5l/h. Zobaczysz jaka bedzie roznica. Albo do jednego nastawu daj drugie tyle cukru co do pierwszego i porownaj efekt. Aczkolwiek czas jest tu najlepszym lekarstwem na wszystkie niedociagniecia ;)

Autor:  Marek [ 8 paź 2014, o 23:05 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

ziemba12345 napisał(a):
... Albo do jednego nastawu daj drugie tyle cukru co do pierwszego i porownaj efekt.


Musisz wypowiadać się bardziej precyzyjnie, bo jeżeli dodasz np. 100 g cukru do 10 kg zacieru i do drugiego 200 g, to założę się, że nie zauważysz różnicy :lol:

Autor:  ziemba12345 [ 9 paź 2014, o 04:54 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

Oj no bez przesady :D Powiedzmy, ze mamy 2 nastawy po 100kg sliwek. Do jednego dodamy 10kg a do drugiego 30kg. Ale ten temat mozna ciagnac i ciagnac. Najlepiej sie spotkac i wymienic swoimi trunkami ;)

Autor:  Geronimo [ 9 paź 2014, o 19:19 ]
Tytuł:  Re: Szybkie zafermentowanie zacieru owocowego.

ziemba12345 napisał(a):
Najlepiej sie spotkac i wymienic swoimi trunkami ;)


Hej, słusznie prawisz :)

pozdrawiam

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/