Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 16:51


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 5 lut 2010, o 11:57 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 5 lut 2010, o 11:36
Posty: 62
Lokalizacja: Łódź
Morfii napisał(a):
Postanowiłem zrobić zacier cukrowy...


Ogolnie: jest na ten temat specjalizowane forum:
http://www.bimber.info/forum/index.php?redir=1

Warto je poczytać, chociaż nie za bardzo warto tam pisac :)

A co do zacieru to taka uwaga (jak i do wina): nie przekraczaj 250 g/l cukru,
bo drozdze sie w tem zle czuja, a nawet jak bedziesz dodawal cukier partiami - nie
przekrocz 15% stezenia alkoholu , bo i w tym srodowisku drozdze zle sie czuja.
Starannie zlej plyn znad drozdzy zanim wlejesz do kotla, inaczej destylat
bedzie gorzkawy.

pozdrawiam
pluton

_________________
Chętnie dowiem się czegoś nowego...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 29 lis 2010, o 13:12 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 11:04
Posty: 76
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Ostatnio przygotowałem zacier z pomarańczy... i drugi z żurawiny suszonej...
Macie jakiś pomysł co dodać do żurawiny by ten gorzkawy smak zneutralizować ? ...oczywiście zacier przed destylacją ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 29 lis 2010, o 13:22 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Substancje goryczkowe przechodzą do destylatu w minimalnych ilościach (mają lepszą rozpuszczalność w wodzie, niż w alkoholu), więc się nie stresuj ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 29 lis 2010, o 14:18 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 11:04
Posty: 76
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Ok :) tego mi było trzeba ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 25 lut 2011, o 10:49 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 15 mar 2010, o 10:55
Posty: 54
a propos zapasów owocowych, proponuję przeglądanie piwnic w poszukiwaniu starych dżemów i kompotów :)

wyjaśnijcie mi po co do zacierów dodajecie kwasek cytrynowy, albo sok z cytryny ? czy to ma jakiś wpływ na pracę drożdży? mają lepsze warunki pracy?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 25 lut 2011, o 12:30 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
W kwaśnym środowisku drożdże lepiej się czują ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 28 lut 2011, o 20:08 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 19 mar 2010, o 19:51
Posty: 34
Zacier to zboże podane działu enzymów w wyniku czego otrzymujemy cukier który podlega fermentacji. Natomiast opisywana powyżej produkcja to nie zacier a cukrówka.
Kwas dodaję się do nastawu aby cukry złożone rozpadały się na proste , które ulegają fermentacji.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 1 mar 2011, o 13:07 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Sacharozę na cukry proste rozkładają enzymy wytwarzane przez drożdże (nawet bez kwasu).
Oprócz zacierów skrobiowych (zboża, ziemniaki itd.) są również zaciery owocowe :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re:Dobre drożdże
PostNapisane: 5 sty 2012, o 22:20 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2009, o 14:09
Posty: 29
Lokalizacja: Polesie
W BIOWINIE są dostępne szybkie drożdże czyli 6-8 kg cukru 14-18% w 48 godz. plus klarowanie.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Zacier
PostNapisane: 7 sty 2012, o 02:11 
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2010, o 21:23
Posty: 131
Lokalizacja: Łódź
Marek napisał(a):
są również zaciery owocowe :D
:lol: Z owoców żyta, kukurydzy i pszenicy, czy ziemniaka.
O zacierach mówią producenci whisky, burbon'a i piwa, bo oni naprawdę to zacierają (http://pl.wikipedia.org/wiki/Zacieranie ... 5%9B%C4%87). Reszta to nastawy: cukrowe (1410), owocowe (śliwowica, winiak, koniak, brandy), winiarskie.

_________________
Jeśli masz ochotę na kielicha -opór jest daremny.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.052s | 14 Queries | GZIP : Off ]