Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Zacier http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=76 |
Strona 2 z 3 |
Autor: | pluton [ 5 lut 2010, o 11:57 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
Morfii napisał(a): Postanowiłem zrobić zacier cukrowy... Ogolnie: jest na ten temat specjalizowane forum: http://www.bimber.info/forum/index.php?redir=1 Warto je poczytać, chociaż nie za bardzo warto tam pisac A co do zacieru to taka uwaga (jak i do wina): nie przekraczaj 250 g/l cukru, bo drozdze sie w tem zle czuja, a nawet jak bedziesz dodawal cukier partiami - nie przekrocz 15% stezenia alkoholu , bo i w tym srodowisku drozdze zle sie czuja. Starannie zlej plyn znad drozdzy zanim wlejesz do kotla, inaczej destylat bedzie gorzkawy. pozdrawiam pluton |
Autor: | Morfii [ 29 lis 2010, o 13:12 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
Ostatnio przygotowałem zacier z pomarańczy... i drugi z żurawiny suszonej... Macie jakiś pomysł co dodać do żurawiny by ten gorzkawy smak zneutralizować ? ...oczywiście zacier przed destylacją |
Autor: | Marek [ 29 lis 2010, o 13:22 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
Substancje goryczkowe przechodzą do destylatu w minimalnych ilościach (mają lepszą rozpuszczalność w wodzie, niż w alkoholu), więc się nie stresuj |
Autor: | Morfii [ 29 lis 2010, o 14:18 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
Ok tego mi było trzeba |
Autor: | mercedes i Filipek [ 25 lut 2011, o 10:49 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
a propos zapasów owocowych, proponuję przeglądanie piwnic w poszukiwaniu starych dżemów i kompotów wyjaśnijcie mi po co do zacierów dodajecie kwasek cytrynowy, albo sok z cytryny ? czy to ma jakiś wpływ na pracę drożdży? mają lepsze warunki pracy? |
Autor: | Marek [ 25 lut 2011, o 12:30 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
W kwaśnym środowisku drożdże lepiej się czują |
Autor: | Kyzmol [ 28 lut 2011, o 20:08 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
Zacier to zboże podane działu enzymów w wyniku czego otrzymujemy cukier który podlega fermentacji. Natomiast opisywana powyżej produkcja to nie zacier a cukrówka. Kwas dodaję się do nastawu aby cukry złożone rozpadały się na proste , które ulegają fermentacji. |
Autor: | Marek [ 1 mar 2011, o 13:07 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
Sacharozę na cukry proste rozkładają enzymy wytwarzane przez drożdże (nawet bez kwasu). Oprócz zacierów skrobiowych (zboża, ziemniaki itd.) są również zaciery owocowe |
Autor: | Krambroz [ 5 sty 2012, o 22:20 ] |
Tytuł: | Re:Dobre drożdże |
W BIOWINIE są dostępne szybkie drożdże czyli 6-8 kg cukru 14-18% w 48 godz. plus klarowanie. |
Autor: | Waldek [ 7 sty 2012, o 02:11 ] |
Tytuł: | Re: Zacier |
Marek napisał(a): są również zaciery owocowe Z owoców żyta, kukurydzy i pszenicy, czy ziemniaka.O zacierach mówią producenci whisky, burbon'a i piwa, bo oni naprawdę to zacierają (http://pl.wikipedia.org/wiki/Zacieranie ... 5%9B%C4%87). Reszta to nastawy: cukrowe (1410), owocowe (śliwowica, winiak, koniak, brandy), winiarskie. |
Strona 2 z 3 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |