Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Zacier
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=76
Strona 2 z 3

Autor:  pluton [ 5 lut 2010, o 11:57 ]
Tytuł:  Re: Zacier

Morfii napisał(a):
Postanowiłem zrobić zacier cukrowy...


Ogolnie: jest na ten temat specjalizowane forum:
http://www.bimber.info/forum/index.php?redir=1

Warto je poczytać, chociaż nie za bardzo warto tam pisac :)

A co do zacieru to taka uwaga (jak i do wina): nie przekraczaj 250 g/l cukru,
bo drozdze sie w tem zle czuja, a nawet jak bedziesz dodawal cukier partiami - nie
przekrocz 15% stezenia alkoholu , bo i w tym srodowisku drozdze zle sie czuja.
Starannie zlej plyn znad drozdzy zanim wlejesz do kotla, inaczej destylat
bedzie gorzkawy.

pozdrawiam
pluton

Autor:  Morfii [ 29 lis 2010, o 13:12 ]
Tytuł:  Re: Zacier

Ostatnio przygotowałem zacier z pomarańczy... i drugi z żurawiny suszonej...
Macie jakiś pomysł co dodać do żurawiny by ten gorzkawy smak zneutralizować ? ...oczywiście zacier przed destylacją ;)

Autor:  Marek [ 29 lis 2010, o 13:22 ]
Tytuł:  Re: Zacier

Substancje goryczkowe przechodzą do destylatu w minimalnych ilościach (mają lepszą rozpuszczalność w wodzie, niż w alkoholu), więc się nie stresuj ;)

Autor:  Morfii [ 29 lis 2010, o 14:18 ]
Tytuł:  Re: Zacier

Ok :) tego mi było trzeba ;)

Autor:  mercedes i Filipek [ 25 lut 2011, o 10:49 ]
Tytuł:  Re: Zacier

a propos zapasów owocowych, proponuję przeglądanie piwnic w poszukiwaniu starych dżemów i kompotów :)

wyjaśnijcie mi po co do zacierów dodajecie kwasek cytrynowy, albo sok z cytryny ? czy to ma jakiś wpływ na pracę drożdży? mają lepsze warunki pracy?

Autor:  Marek [ 25 lut 2011, o 12:30 ]
Tytuł:  Re: Zacier

W kwaśnym środowisku drożdże lepiej się czują ;)

Autor:  Kyzmol [ 28 lut 2011, o 20:08 ]
Tytuł:  Re: Zacier

Zacier to zboże podane działu enzymów w wyniku czego otrzymujemy cukier który podlega fermentacji. Natomiast opisywana powyżej produkcja to nie zacier a cukrówka.
Kwas dodaję się do nastawu aby cukry złożone rozpadały się na proste , które ulegają fermentacji.

Autor:  Marek [ 1 mar 2011, o 13:07 ]
Tytuł:  Re: Zacier

Sacharozę na cukry proste rozkładają enzymy wytwarzane przez drożdże (nawet bez kwasu).
Oprócz zacierów skrobiowych (zboża, ziemniaki itd.) są również zaciery owocowe :D

Autor:  Krambroz [ 5 sty 2012, o 22:20 ]
Tytuł:  Re:Dobre drożdże

W BIOWINIE są dostępne szybkie drożdże czyli 6-8 kg cukru 14-18% w 48 godz. plus klarowanie.

Autor:  Waldek [ 7 sty 2012, o 02:11 ]
Tytuł:  Re: Zacier

Marek napisał(a):
są również zaciery owocowe :D
:lol: Z owoców żyta, kukurydzy i pszenicy, czy ziemniaka.
O zacierach mówią producenci whisky, burbon'a i piwa, bo oni naprawdę to zacierają (http://pl.wikipedia.org/wiki/Zacieranie ... 5%9B%C4%87). Reszta to nastawy: cukrowe (1410), owocowe (śliwowica, winiak, koniak, brandy), winiarskie.

Strona 2 z 3 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/