Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Polędwica wędzona surowa dla początkujących. http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=46&t=127 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Kyzmol [ 20 mar 2010, o 16:54 ] |
Tytuł: | Polędwica wędzona surowa dla początkujących. |
Bierzemy schab bez kości i wykrawamy z niego polędwicę. Czyli pozbywamy się tłuszczu , ścięgien i innych kawałków mięsa. Gotowa polędwica to jeden mięsień.Dla nie wprawionych proponuję schab potraktować jak polędwicę. Polędwicę peklujemy na sucho dając od 25 g do 30 gramów mieszanki peklującej składającej się z 50% peklosoli i 50 % soli warzonej (nie może to być sól jodowana). Polędwicę nacieramy mieszanką peklującą i trzymamy mim. 7 dni do 3 tygodni w temp. od 4 do 8 st.C. Naczynie powinno być jak najbardziej dopasowane do polędwicy. Co dwa dni przekręcamy polędwicę a powstały sos służy do polewania polędwicy podczas peklowania. Zioła ( jakie kto uważa i ile uważa za stosowne np. pieprz czarny, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek , czosnek) w ilości średnia garść mieszanki ziół na 1 kg dodajemy na trzy dni przed zakończeniem peklowania. Dodanie zbyt wczesne ziół może spowodować wstąpienie lekkiej goryczki oraz kwaśnienie. Po peklowaniu dokładnie opłukujemy polędwicę i wieszamy mim na 12 do obeschnięcia temp 10 do 20 st.C. Następnie wędzimy w dymie ciepłym 40 do 50 st C od 4 do 6 godz. Po wędzeniu i ostudzeniu produkt nadaje się do jedzenia. Można polędwicę wrzucić na 5 min. w gotującą się wodę co powoduje opłukanie goryczki z polędwicy w przypadku niedopilnowania podczas wędzenia ( powstają okopcenia, przypalenia itp.) Polędwicę można również sparzyć . Parzymy ok. 45 min temp. 80 st. C. Polędwicę można również nie wędzić tylko suszyć na zapleczu kuchennym ok. miesiąca. Jest to skrót. Szczegóły na http://www.wendlinydomowe.pl , gdzie są podane bardzo dokładne informacje. Pozdrawiam |
Autor: | general aidid [ 21 mar 2010, o 20:13 ] |
Tytuł: | Re: Polędwica wędzona surowa dla początkujących. |
Kazik, rozumiem, że warsztaty majowe stoją? |
Autor: | Kyzmol [ 25 mar 2010, o 21:16 ] |
Tytuł: | Re: Polędwica wędzona surowa dla początkujących. |
OK. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |