Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Warsztaty majowe 8 - maja
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=46&t=140
Strona 1 z 2

Autor:  Kyzmol [ 8 kwi 2010, o 13:30 ]
Tytuł:  Warsztaty majowe 8 - maja

Termin warsztatów wędzarniczych proponuję 8 maja. Dwa tygodnie wcześniej zakupy i peklowanie czyli ok. 22 kwietnia . To powoli powinni się zgłaszać chętni wraz z propozycją co i ile mamy zrobić. Rodzaj wyrobów nie ograniczony. Miejsce - może być u mnie czyli w Aleksandrowie Łódzkim lub w dowolnym miejscu zaproponowanym przez Was.

Autor:  Łukasz [ 8 kwi 2010, o 19:29 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

A gdyby tak tydzień później? Byłbym chętny, ale akurat 8-9 będę w Berlinie... Więc gdyby to nie robiło wielkiej różnicy to poprosiłbym o przesunięcie...

Autor:  Damian [ 8 kwi 2010, o 19:38 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

Czy może są jakieś plany co do przebiegu warsztatów, czy będzie wyłącznie o wędzeniu? a może również o wyrobie kiełbas?

Autor:  Łukasz [ 8 kwi 2010, o 19:46 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

Ja myślę, że ponieważ jest sporo czasu to można wyznaczyć termin do którego można pisać "wnioski" o tematykę warsztatów i nieco je rozszerzyć w miarę potrzeby...

Autor:  Kyzmol [ 8 kwi 2010, o 20:30 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

Jak napisałem na wstępie nie ma żadnych ograniczeń co do rodzaju wyrobów. Zrobimy to co wspólnie ustalimy. Co do daty to inne terminy 22 maja,29 maja. Jednak późniejsze terminy pociągają za sobą problemy takie jak - zbyt wysoka temperatura otoczenia - trzeba to wszystko robić w nocy, muchy itp.

Autor:  general aidid [ 8 kwi 2010, o 20:58 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

Jestem stanowczo ZA podanym terminem. Zresztą chyba jako pierwszy zgłaszałem akces. Kazik - w kwestii CO zdaję się na Ciebie, aczkolwiek: 3 lata temu kiełbasa mnie wykończyła i nie była rewelka; salceson - byłbym JEDYNYM domownikiem pochłaniającym ten wyrób, więc zbyt dużo nie mogę zrobić; na pewno poledwica i insza podniecająca szyneczka... Co, gdzie, kiedy? Kesz słać, czy zjawić się en personne i wspólnie wybierać surowiec? Dostosuję się (w granicach szerokich możliwości).

Autor:  voy [ 8 kwi 2010, o 21:24 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

Pochwalam słuszną decyzję o warsztatach,mimo szczerych chęci termin mi nie odpowiada(wyjazd),ale mam nadzieję,że adepci piewszych warsztatów spełnią oczekiwania Kazika i to zachęci Go do kolejnych-w odpowiednich warunkach przyrody.
życzę owocnego warsztatowania

Autor:  Geronimo [ 8 kwi 2010, o 22:53 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

Witajcie;)
Co do terminu to Kazik ma rację (póżniej muchy)
Ja oczywiście się piszę.
Proponowałbym kaszankę, salceson bo czuję się tu b. źle.
Może coś w rodzaju krakowskiej no i koniecznie jakąś szynkę (np. całą tylną w stylu Wosia ;) )
No jeszcze się zastanowię. Kazik - podaj orientacyjnie koszty.
pozdrawiam
Darek

Autor:  Kyzmol [ 9 kwi 2010, o 08:12 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

Po wstępnej analizie proponuję następujący przebieg prac.
1.Powołanie osoby odpowiedzialnej na finanse.
2. Proponowane wyroby wędzonki ( szynki, balerony, polędwice, boczki) razem max do 30 szt. ok. 45 kg.
3. Salceson max do 25 kg ( z uwagi na temperatury wyższe kaszanki nie polecam)
4. Kiełbasy cienki do 25 kg i gruba szynkowa lub krakowska do 25 kg.
5.Moje koszta od 200 zł. do 500 ( 700 ) zł w zależności ilości wykonanych wyrobów.
6. Zakupy mięsa na wędzonki w dniu 25 maja w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów.
7. Peklowanie wędzonek od godz. 17 w dniu 25 maja.
8.W dniu 5 lu 6 maja ( w zależności od temperatury otoczenia) zakup mięsa na pozostałe wyroby w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów w godz. od 18 peklowanie.
8. W dniu 7 maja
-godz. 15 zaczynamy gotować mięso na salceson ok. 3 godz..
-godz. 17 kręcimy mięso na kiełbasy i sznurujemy wędzonki
-godz. 18 zaczynamy robić salceson.
Uwagi:
- na pewno salceson musimy zrobić w piątek wieczór tak aby przez noc wystygł i można by go zabrać w sobotę.
- w przypadku gdy temperatura w nocy przekroczy 10 st. c. , napychanie kiełbas zaczynamy o 5 rano w sobotę , chyba że ktoś dostarczy szafę chłodniczą to w piątek wieczorem.
- mięso najpóźniej należy zmówić na wędzonki 23 kwietnia, na kiełbasy i salceson 30 maja.
Ostateczne ustalenie kończymy 20 kwietnia do godz. 20 o 21 pełna informacja na stronie.
Telefon do mnie 603 86 86 46 begin_of_the_skype_highlighting              603 86 86 46      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              603 86 86 46      end_of_the_skype_highlighting lub na skype kszlendak.
Jestem w Biowinie 16 kwietnia.
Pozdrawiam.

Autor:  Geronimo [ 9 kwi 2010, o 10:21 ]
Tytuł:  Re: Warsztaty majowe 8 - maja

Kyzmol napisał(a):
6. Zakupy mięsa na wędzonki w dniu 25 maja w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów.
7. Peklowanie wędzonek od godz. 17 w dniu 25 maja.

;) autor miał na myśli oczywiście 25 kwietnia (errata po porozumieniu z autorem ;) )

Z kiełbas proponowałbym lisiecką- bo powinna być choćby ze względu na wkład rewelacyjna. Może jeszcze pasztetową bo ta robiona kolosalnie się różni od kupowanej.
Kupowanej nie jadam ale ,,robiona własnoręcznie" to rarytas.
W Biowinie szczegóły
pozdrawiam

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/