Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 22:02


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 13:30 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 19 mar 2010, o 19:51
Posty: 34
Termin warsztatów wędzarniczych proponuję 8 maja. Dwa tygodnie wcześniej zakupy i peklowanie czyli ok. 22 kwietnia . To powoli powinni się zgłaszać chętni wraz z propozycją co i ile mamy zrobić. Rodzaj wyrobów nie ograniczony. Miejsce - może być u mnie czyli w Aleksandrowie Łódzkim lub w dowolnym miejscu zaproponowanym przez Was.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 19:29 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
A gdyby tak tydzień później? Byłbym chętny, ale akurat 8-9 będę w Berlinie... Więc gdyby to nie robiło wielkiej różnicy to poprosiłbym o przesunięcie...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 19:38 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Czy może są jakieś plany co do przebiegu warsztatów, czy będzie wyłącznie o wędzeniu? a może również o wyrobie kiełbas?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 19:46 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ja myślę, że ponieważ jest sporo czasu to można wyznaczyć termin do którego można pisać "wnioski" o tematykę warsztatów i nieco je rozszerzyć w miarę potrzeby...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 20:30 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 19 mar 2010, o 19:51
Posty: 34
Jak napisałem na wstępie nie ma żadnych ograniczeń co do rodzaju wyrobów. Zrobimy to co wspólnie ustalimy. Co do daty to inne terminy 22 maja,29 maja. Jednak późniejsze terminy pociągają za sobą problemy takie jak - zbyt wysoka temperatura otoczenia - trzeba to wszystko robić w nocy, muchy itp.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 20:58 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 503
Jestem stanowczo ZA podanym terminem. Zresztą chyba jako pierwszy zgłaszałem akces. Kazik - w kwestii CO zdaję się na Ciebie, aczkolwiek: 3 lata temu kiełbasa mnie wykończyła i nie była rewelka; salceson - byłbym JEDYNYM domownikiem pochłaniającym ten wyrób, więc zbyt dużo nie mogę zrobić; na pewno poledwica i insza podniecająca szyneczka... Co, gdzie, kiedy? Kesz słać, czy zjawić się en personne i wspólnie wybierać surowiec? Dostosuję się (w granicach szerokich możliwości).


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 21:24 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Pochwalam słuszną decyzję o warsztatach,mimo szczerych chęci termin mi nie odpowiada(wyjazd),ale mam nadzieję,że adepci piewszych warsztatów spełnią oczekiwania Kazika i to zachęci Go do kolejnych-w odpowiednich warunkach przyrody.
życzę owocnego warsztatowania

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 8 kwi 2010, o 22:53 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Witajcie;)
Co do terminu to Kazik ma rację (póżniej muchy)
Ja oczywiście się piszę.
Proponowałbym kaszankę, salceson bo czuję się tu b. źle.
Może coś w rodzaju krakowskiej no i koniecznie jakąś szynkę (np. całą tylną w stylu Wosia ;) )
No jeszcze się zastanowię. Kazik - podaj orientacyjnie koszty.
pozdrawiam
Darek


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 9 kwi 2010, o 08:12 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 19 mar 2010, o 19:51
Posty: 34
Po wstępnej analizie proponuję następujący przebieg prac.
1.Powołanie osoby odpowiedzialnej na finanse.
2. Proponowane wyroby wędzonki ( szynki, balerony, polędwice, boczki) razem max do 30 szt. ok. 45 kg.
3. Salceson max do 25 kg ( z uwagi na temperatury wyższe kaszanki nie polecam)
4. Kiełbasy cienki do 25 kg i gruba szynkowa lub krakowska do 25 kg.
5.Moje koszta od 200 zł. do 500 ( 700 ) zł w zależności ilości wykonanych wyrobów.
6. Zakupy mięsa na wędzonki w dniu 25 maja w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów.
7. Peklowanie wędzonek od godz. 17 w dniu 25 maja.
8.W dniu 5 lu 6 maja ( w zależności od temperatury otoczenia) zakup mięsa na pozostałe wyroby w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów w godz. od 18 peklowanie.
8. W dniu 7 maja
-godz. 15 zaczynamy gotować mięso na salceson ok. 3 godz..
-godz. 17 kręcimy mięso na kiełbasy i sznurujemy wędzonki
-godz. 18 zaczynamy robić salceson.
Uwagi:
- na pewno salceson musimy zrobić w piątek wieczór tak aby przez noc wystygł i można by go zabrać w sobotę.
- w przypadku gdy temperatura w nocy przekroczy 10 st. c. , napychanie kiełbas zaczynamy o 5 rano w sobotę , chyba że ktoś dostarczy szafę chłodniczą to w piątek wieczorem.
- mięso najpóźniej należy zmówić na wędzonki 23 kwietnia, na kiełbasy i salceson 30 maja.
Ostateczne ustalenie kończymy 20 kwietnia do godz. 20 o 21 pełna informacja na stronie.
Telefon do mnie 603 86 86 46 begin_of_the_skype_highlighting              603 86 86 46      end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting              603 86 86 46      end_of_the_skype_highlighting lub na skype kszlendak.
Jestem w Biowinie 16 kwietnia.
Pozdrawiam.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Warsztaty majowe 8 - maja
PostNapisane: 9 kwi 2010, o 10:21 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Kyzmol napisał(a):
6. Zakupy mięsa na wędzonki w dniu 25 maja w Firmie Zbyszko odbiór w DH Teofilów.
7. Peklowanie wędzonek od godz. 17 w dniu 25 maja.

;) autor miał na myśli oczywiście 25 kwietnia (errata po porozumieniu z autorem ;) )

Z kiełbas proponowałbym lisiecką- bo powinna być choćby ze względu na wkład rewelacyjna. Może jeszcze pasztetową bo ta robiona kolosalnie się różni od kupowanej.
Kupowanej nie jadam ale ,,robiona własnoręcznie" to rarytas.
W Biowinie szczegóły
pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.026s | 16 Queries | GZIP : Off ]