Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Fotorelacja: Jogurt Kremowy
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=47&t=44
Strona 1 z 2

Autor:  shaman [ 14 lis 2009, o 00:08 ]
Tytuł:  Fotorelacja: Jogurt Kremowy

Jakiś czas temu zamówiłem ze strony agrovis.eu kultury bakterii firmy Danisco do przygotowania jogurtu kremowego.

Składniki potrzebne do wykonania jogurtu:
*2-3 litrów mleka
*1 torebka kultur bakterii Vital

Załącznik:
P4101209.JPG


Załącznik:
P4101206.JPG


Załącznik:
P4101213.JPG



Wykonanie:

Mleko dzielimy na 2 części.Jedną odkładamy do lodówki by się schłodziła a do drugiej dodajemy cukier (około 10%) i gotujemy do wrzenia.

Autor:  shaman [ 14 lis 2009, o 00:15 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

Dolewamy schłodzone mleko do gotującego tak by mieszanina osiągnęła temperaturę 43-45*C.
Gdy mleko osiągnie już odpowiednią temperaturę wsypujemy bakterie i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się proszku.

Autor:  shaman [ 14 lis 2009, o 00:20 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

Mleko wlewamy do wyparzonych słoików lub do kubeczków (jeśli posiadamy jogurtownicę) wstawiamy do dużego garnka i zalewamy wodą o temperaturze około 40-50*C.
Zakrywamy garnek i wstawiamy go do piecyka,którym włączamy termoobieg i temperaturę 40*C.
Całość pozostawiamy na 6 do 8 godzin.

Autor:  shaman [ 14 lis 2009, o 00:28 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

Po tym czasie jogurt schładzamy w lodówce (najlepiej jedna noc)
Takim sposobem otrzymujemy pyszny kremowy jogurt.
Pozdrawiam!

Autor:  Geronimo [ 14 lis 2009, o 10:48 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

;) Cześć ;)
A dasz spróbować??
:)
pozdrawiam
D.

Autor:  shaman [ 14 lis 2009, o 19:22 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

Darku jogurt robiłem jakieś 2-4 miesiące temu i muszę przyznać ze rozszedł się w 2 dni.
Więc chyba zły nie był ;)
Jak zrobię ponownie to na pewno przyniosę na zlot!

Autor:  Geronimo [ 14 lis 2009, o 20:32 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

O! ;)
właśnie o to chodzi :D
dzięki

Autor:  general aidid [ 18 mar 2010, o 19:46 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

Podgrzewam temat, niczym jogurt. Otóż zainspirowany poczynaniami kolegi, a także moją manifą potępiającą przemysł spożywczy oraz dążeniem do samowystarczalności żywieniowej, w dniu dzisiejszym zamówiłem po kilka różnych kultur Vital celem przetestowania. Pierwszy kontakt telefoniczny był niczym pierwsza styczność z biowinem - lidzbarski odpowiednik pani Izy miłym głosem opowiadał i odpowiadał na szereg pytań kwalifikacyjnych, całkiem cierpliwie i treściwie. Myślę, że mogę polecić, a jak się uda, jogurt przyniosę na spotkanie w B.
Pre państwa... dążę do tego, żeby w sklepach zanabywać jeno cukier.

Autor:  Damian [ 19 mar 2010, o 11:41 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

Po co kupować cukier, jako nasi dziadowie, ze dwa (lub więcej :D ) ule postaw w ogrodzie i obejdziesz się bez cukru buraczanego, który również powstaje z udziałem złożonych procesów chemicznych.

Autor:  general aidid [ 19 mar 2010, o 12:06 ]
Tytuł:  Re: Fotorelacja: Jogurt Kremowy

Osz w mordę... to będę musiał sobie dokupić trochę ziemi, bo przy moich planach ekstensywnych upraw.... :roll:

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/