Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Ciasta i ciastka wszelakie
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=107
Strona 1 z 2

Autor:  Damian [ 25 sty 2010, o 21:16 ]
Tytuł:  Ciasta i ciastka wszelakie

SERNIK NA ZIMNO
    1kg białego sera (polecam OSM Wieluń, nazwa: Mój ulubiony)
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy, z prawdziwą Wanilią (np. Kotany)
    żelatyna
    15dag masła lub margaryny
    bakalie, galaretki według uznania
Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, a następnie powoli dodawać ser. Do otrzymanej masy dodać przygotowaną żelatynę z 0,5-0,75l wody (żelatyna wg przepisu na opakowaniu na ok. 2 litry), wymieszać z bakaliami i wylać do formy. Wstawić do lodówki. Gdy zastygnie wylać na wierzch galaretkę np. truskawkową, przygotowaną w zmniejszonej ilości wody.

Autor:  Damian [ 25 sty 2010, o 21:18 ]
Tytuł:  Re: Ciasta i ciastka wszelakie

CIASTO MARCHWIOWE
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
-2 do 3 szklanek utartej marchewki
- szklanka pokruszonych orzechów włoskich
- szklanka oleju
- 2 łyżeczki sody
- łyżeczka cynamonu (wspaniale podkreśla smak)
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- rodzynki
- bułka tarta i masło do blachy

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Formę wysmarować olejem i posypać tartą bułką. Wymieszać dokładnie jajka, cukier i olej (najlepiej mikserem). W drugiej miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Zmieszać to wszystko i dosypać marchewkę, rodzynki i orzechy. Wymieszać to wszystko raz jeszcze dokładnie i wlać ciasto do formy. Piecze się ok. 60 minut w 180 °C. Można ciasto polać glazurą albo czekoladą (polecam), albo posypać cukrem pudrem, albo co tam jeszcze komu pasuje.

Autor:  Damian [ 25 sty 2010, o 21:19 ]
Tytuł:  Re: Ciasta i ciastka wszelakie

BABKA MAJONEZOWA
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
Wykonanie:
Jajka, szklanka cukru i cukier waniliowy ubić. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Piec ok. 50 minut w 160 °C
Polewa:
4 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kakao,1 łyżka wody zmieszać, zagotować i już na ciasto.

Autor:  Geronimo [ 3 mar 2010, o 20:59 ]
Tytuł:  Re: Ciasta i ciastka wszelakie

Ostatnio w chwilach wolnych katowałem babki (z różnym skutkiem :oops: ) ale ten dodatek majonezu mnie szokuje :shock:
Nie wypada prosić Cię Damian cobyś popełnił, ale chociaż opisz smak i co daje ten majonez? :?:
pozdrawiam
D.

Autor:  Damian [ 3 mar 2010, o 21:17 ]
Tytuł:  Re: Ciasta i ciastka wszelakie

Majonez jest nieco szokujący ale to przecież prawie wyłącznie jaja i olej czyli wszystko to co dajemy do ciast, babka wg powyższego przepisu jest bardzo smaczna, smakuje jak lekko wilgotny biszkopt, polecam wypróbowanie przepisu jest banalnie prosty, a efekt rewelacyjny.

Autor:  Marek [ 4 mar 2010, o 13:32 ]
Tytuł:  Re: Ciasta i ciastka wszelakie

Damian napisał(a):
Majonez jest nieco szokujący ale to przecież prawie wyłącznie jaja i olej czyli wszystko to co dajemy do ciast...


Myślę, że oprócz wyraźnego wpływu majonezu na smak babki, to zawarty w nim ocet w połączeniu z proszkiem do pieczenia powoduje dobre spulchnienie ciasta.

Darek, czy babki po takim katowaniu stają się miękkie ? :lol:

Autor:  Geronimo [ 4 mar 2010, o 20:03 ]
Tytuł:  Re: Ciasta i ciastka wszelakie

Marek napisał(a):

Darek, czy babki po takim katowaniu stają się miękkie ? :lol:


;) Tak Marku. Stają się miękkie i delikatne jak odaliski Sulejmana :D

ps. Nie wiedziałem że proszek do pieczenia reaguje z octem.Właśnie zastanawiałem się co się dzieje z octem (mimo iż jest go niewiele) w majonezie ;)
pozdrawiam

Autor:  Mysza z Łodzi [ 16 mar 2010, o 13:32 ]
Tytuł:  Re: Ciasta i ciastka wszelakie

Trzeci raz piszę ten przepis bo coś mi się dzieje z kompem i zaraz się zdenerwuje....

W załączeniu przepis na moją "zlotową" babkę.
Trzy uwagi:
1) Na standardową formę trzeba dodać trochę mniej składników, tj. 400 g mąki, 100 ml mleka, itd. (ja robię wszystko "na oko", więc dokładnie nie podam)
2) Od początku trzeba piec w 180 stopniach i około 1 godziny, inaczej będzie zakalec
3) Oczywiście można użyć innej margaryny lub masła
Pozdrawiam,
Mysza

Autor:  Geronimo [ 25 mar 2010, o 19:35 ]
Tytuł:  Ciasta i ciastka wszelakie. Babka drożdżowa puchowa XX Zloto

Napisałem się,napisałem, bo Kasi obiecałem i wszystko zniknęło :x

Autor:  tony halik [ 28 mar 2010, o 23:38 ]
Tytuł:  Re: Ciasta i ciastka wszelakie

Masakra normalnie, a ona czekała cały weekend z właczonym piekarnikiem :P
Nie wiem co będzie za tydzień, bo to już święta i chciała się pochwalić pyszną babką. Jakby co to może kupię gotową w tesco. Ciekawe czy goście pokapują się czy nie? :lol:

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/