Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Chlebowa pasja
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=540
Strona 2 z 2

Autor:  Damian [ 17 sty 2016, o 21:44 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

W zimowy czas kiedy czasu mamy nieco więcej a ochoty do pracy nieco mniej proponuję wykonanie chlebka tym razem będzie to:
Chleb pszenny mieszany. proporcje na 1 duży bochenek.

Zaczyn przygotować (wymieszać) na 12-24h przed wyrabianiem ciasta
- 100g aktywnego zakwasu żytniego;
- 150g przegotowanej letniej wody;
- 225g mąki pszennej typu 550.

Ciasto chlebowe
- 475g zaczynu wykonanego j.w;
- 1050g mąki pszennej typu 550 lub 650;
- 150g mąki żytniej typu 720;
- 150g mąki pszennej razowej typu 2000 lub 3000;
- 645g przegotowanej letniej wody;
- 3 łyżeczki soli;
- 200g słonecznika lub pestek dyni.

Sposób wykonania
Składniki wymieszać w misce, odczekać 10 minut i zagniatać już na stole ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Odstawić na 1 godzinę i jeszcze raz wyrabiać 5 min, uformować bochenek i umieścić w koszyku wzrostowym (ja używam 3 litrowej tworzywowej miski wysmarowanej olejem).
Pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości.

Przełożyć na blachę posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć, wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230°C (program góra i dół).
Piec 10-15 minut, następnie obniżyć temperaturą do 200°C i piec jeszcze ok. 30 minut do zbrązowienia skórki.

UWAGA
Chleb musi być całkowicie wyrośnięty zanim włożymy go do piekarnika. Nie należy liczyć, że wyrośnie w piecu. Im niższa temperatura w jakiej wyrasta chleb, tym dłużej to trwa.

Autor:  Damian [ 23 lut 2019, o 23:16 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Chleb z 50 Jubileuszowego Zlotu

Chleb domowy z ziarnami (porcja na 3 blaszki keksówki)

Składniki:
1 kg mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki żytniej białej (chlebowa 720)
1,5 szklanki mąki razowej (pszenna lub żytnia)
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka nasion dyni
3 łyżki czarnuszki (opcja)
2 łyżki soli
2 łyżki cukru (może być miód)
5,5 szklanki wody
zaczyn (zakwas naturalny)

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką. pozostawić pod przykryciem na 2-3 godziny. Odłożyć ok. 3 łyżki stołowe ciasta do słoika (zaczyn na kolejny chleb), trzymać nie dłużej niż 7 dni w lodówce. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą keksówek. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (10-12 godzin). Przed wstawieniem do piekarnika wierzch można delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać dowolnymi ziarnami. Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. C czas ok 1h - 1.10h. Po upieczeniu natychmiast wyjąć z blaszek na kratkę. Spożywać następnego dnia.

Smacznego

Autor:  voy [ 23 lut 2020, o 21:10 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Damian mam pytanie: czy spotkałeś mąkę pszenną typ 3000?
Teoretycznie istnieje. Ja takiej nie widziałem, jak ona wygląda?
Czasami popełniam jakis chleb, najczęściej na zakwasie i czytuję dawne posty.

Autor:  Damian [ 1 maja 2020, o 18:16 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Polecam mąki do wypieku chleba z młyna Przyrownica, można kupić na popularnym portalu aukcyjnym lub wybrać się na wycieczkę do młyna, nie jest to daleko.
A to ich strona http://mlynprzyrownica.pl/

Autor:  voy [ 4 maja 2020, o 22:12 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Najczęściej kupuję mąkę na bałuckim taką na wagę, mają też paczkowaną pszenną, chyba 550 z młyna w Topoli Królewskiej. Ostatnio popełniam co jakiś czas chleb litewski chyba był na którymś z naszych spotkań.

Autor:  Damian [ 6 maja 2020, o 20:06 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Ja obecnie jestem zafascynowany mąką z Przyrownicy, na Bałucki mam daleko, a ta przychodzi do paczkomatu i to jeszcze za darmo. :D

Autor:  voy [ 7 maja 2020, o 22:36 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Czy kupujesz ją na Alle...? Ceny wiodące. Nie wiem czy się coś zmieniło cenowo. Za tą z Topoli płaciłem ostatnio 2,50

Autor:  Damian [ 8 maja 2020, o 18:09 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Tak kupuję na Alledrogo, ale przesyłkę mam gratis :D

Autor:  voy [ 12 maja 2020, o 18:57 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

W sobotę wybralem się po dłuższej przerwie na Bałucki. Kupiłem makę żytnią 720 na wagę po 2 pln.
Na kilku straganach była, prócz mąki na wagę, mąka paczkowana z rozmaitych młynów. Zwróciłem uwagę na mąkę Szadkowską Dla Domu, to maka której używa moja żona. Kupujemy ją w markecie ostatnio po 2.59 na ryku po 3. Byla też Mąka Pytlowa (ładna nazwa) i kilka innych pszennych i żytnich. Jeśli chodzi o nazwy podoba mi się Mąka Zytnia Barszczowa z Przyrownicy.

Autor:  Damian [ 17 maja 2020, o 19:18 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Też kiedyś kupiłem Mąkę żurkową :D

Strona 2 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/