Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Chlebowa pasja
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=48&t=540
Strona 2 z 2

Autor:  Damian [ 17 sty 2016, o 21:44 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

W zimowy czas kiedy czasu mamy nieco więcej a ochoty do pracy nieco mniej proponuję wykonanie chlebka tym razem będzie to:
Chleb pszenny mieszany. proporcje na 1 duży bochenek.

Zaczyn przygotować (wymieszać) na 12-24h przed wyrabianiem ciasta
- 100g aktywnego zakwasu żytniego;
- 150g przegotowanej letniej wody;
- 225g mąki pszennej typu 550.

Ciasto chlebowe
- 475g zaczynu wykonanego j.w;
- 1050g mąki pszennej typu 550 lub 650;
- 150g mąki żytniej typu 720;
- 150g mąki pszennej razowej typu 2000 lub 3000;
- 645g przegotowanej letniej wody;
- 3 łyżeczki soli;
- 200g słonecznika lub pestek dyni.

Sposób wykonania
Składniki wymieszać w misce, odczekać 10 minut i zagniatać już na stole ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Odstawić na 1 godzinę i jeszcze raz wyrabiać 5 min, uformować bochenek i umieścić w koszyku wzrostowym (ja używam 3 litrowej tworzywowej miski wysmarowanej olejem).
Pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości.

Przełożyć na blachę posmarować roztrzepanym jajkiem i naciąć, wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230°C (program góra i dół).
Piec 10-15 minut, następnie obniżyć temperaturą do 200°C i piec jeszcze ok. 30 minut do zbrązowienia skórki.

UWAGA
Chleb musi być całkowicie wyrośnięty zanim włożymy go do piekarnika. Nie należy liczyć, że wyrośnie w piecu. Im niższa temperatura w jakiej wyrasta chleb, tym dłużej to trwa.

Autor:  Damian [ 19 kwi 2016, o 19:37 ]
Tytuł:  Re: Chlebowa pasja

Niebawem zamieszczę nowy sprawdzony przepis z opisem i zdjęciami, tym razem będzie to chleb pszenny z niewielkim tylko dodatkiem mąki żytniej.

Strona 2 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/