Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

XX - jubileuszowy Zlot Łódzki
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=116
Strona 11 z 12

Autor:  mercedes i Filipek [ 15 mar 2010, o 12:25 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

Pierwszy wpis ;) wow
Witam Wszystkich!
Kolejny (w)zlot wspaniały :). To fanatastyczne, że Nasze grono powiększa sie o nowe persony, które wnosza nowy powiew tematyczny, inne spojrzenie, odmienne poglądy. Super. Oby tak dalej!
Pomysł z rozszeżeniem degustowanych wyrobów bardzo mi się podoba, "szynka" (Voy - przepraszam za moje niesforne wyrażanie myśli ;) ) tj. polędwiczka była wspaniała, podobnie jak te dwie super babki, ach babki zawsze są fajne ;) ....
Choć późno przybyliśmy i na dość krótko, to i tak jak zwykle bardzo miło było się z Wami spotkać. Ale Wy wiecie czemu cierpimy ostatnio z Pawłem na brak czasu i mam nadzieję, że zostanie nam to wybaczone.

Autor:  Mysza z Łodzi [ 16 mar 2010, o 13:38 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

Geronimo napisał(a):
Świetna w/g mnie była polędwica Generalicji ;) i bardzo dobra polędwica Kyzimola.

Panowie!
Podajcie jeszcze raz przepisy na te Wasze cuda. Tylko tak prosto, żeby chciało się zrobić.
Dzięki.
Mysza

Autor:  tony halik [ 16 mar 2010, o 19:35 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

Mysza Ty wyskakuj z przepisu na babkę, bo nie zniosę tego zrzędzenia mojej baby :lol:
Tylko: byś ją poprosił, byś ją poprosił. Musicie kiedyś usiąść koło siebie na zlocie. Ja oczywiście zmieszczę się między Wami :D
Ps. Ops przepis już jest :shock:

Autor:  general aidid [ 17 mar 2010, o 21:04 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

Mysza z Łodzi napisał(a):
Geronimo napisał(a):
Świetna w/g mnie była polędwica Generalicji ;) i bardzo dobra polędwica Kyzimola.

Panowie! ...........
Mysza


Pragnę zauważyć, że przepis na suszony (kilkumiesięczny) schab jest w dziale kulinaria, ze stosownymi adnotacjami o soli.

Drugi schabik, o krótszym czasie przygotowania, zrobiłem wg przepisu kolegi z konfraterni.org, a brzmi on tak:
Składniki:
Ok. 1,5kg schabu wieprzowego
3 główki POLSKIEGO czosnku
3 łyżki stołowe soli
1 paczka pieprzu

Czosnek obieramy, siekamy i przecieramy z solą i pieprzem. Następnie schab nacieramy całym przygotowanym farszem. Zawijamy w bawełniane płótno (ja użyłem do tego starego prześcieradła) i obwiązujemy starannie sznurkiem. Całość wieszamy na 4 doby nad kuchenką.



Pamiętać należy o pozyskaniu schabu BEZ tłuszczu i o małym oku.

Autor:  Łukasz [ 17 mar 2010, o 21:32 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

general aidid napisał(a):
Pamiętać należy o pozyskaniu schabu BEZ tłuszczu i o małym oku.

Co znaczy o małym oku?
I dlaczego akurat nad kuchenką?

Autor:  Geronimo [ 18 mar 2010, o 00:39 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

tony halik napisał(a):
;) bo nie zniosę tego zrzędzenia mojej baby
Tylko: byś ją poprosił, byś ją poprosił.


;) Tony- Kasia nie zrzędzi tylko Cię inspiruje ;)

pozdrawiam

Autor:  general aidid [ 18 mar 2010, o 07:04 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

Łukasz napisał(a):
Co znaczy o małym oku?
I dlaczego akurat nad kuchenką?


O małym przekroju. A nad kuchenką - bo ktoś tak wymyślił, a u mnie się sprawdziło.

Autor:  Łukasz [ 18 mar 2010, o 17:31 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

Z małym okiem, to po prostu musiałem się upewnić, a co do kuchenki to rozumiem :mrgreen:

Autor:  Marek [ 19 mar 2010, o 14:58 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

Przyszła pora na zdjęcia ze zlotu :D

Autor:  kolman [ 19 mar 2010, o 19:28 ]
Tytuł:  Re: XX - jubileuszowy Zlot Łódzki

No nareszcie! Miło sobie odświeżyć pamięć;)

Strona 11 z 12 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/