Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

NATURA FOOD 2011
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=302
Strona 1 z 1

Autor:  Łukasz [ 2 paź 2011, o 11:03 ]
Tytuł:  NATURA FOOD 2011

http://www.mtl.lodz.pl/fair/web/index/id/151
Wybiera się ktoś poza mną?

Autor:  Geronimo [ 2 paź 2011, o 13:14 ]
Tytuł:  Re: NATURA FOOD 2011

Dzięki Łukasz za info.Chciałbym być.
pozdrawiam

Autor:  Kyzmol [ 2 paź 2011, o 21:01 ]
Tytuł:  Re: NATURA FOOD 2011

Ja planuję się wybrać

Autor:  Łukasz [ 2 paź 2011, o 21:47 ]
Tytuł:  Re: NATURA FOOD 2011

Jeśli mogę doradzic to w tym roku opłaca się kupic kartę dla profesjonalistów... Ale z decyzją chyba trzeba się uwijac bo trzeba sobie zaklepac miejsce na laboratoriach bo ich ilośc jest ograniczona, a patrząc po roku ubiegłym wszystkie były chyba zajęte...

Autor:  Geronimo [ 15 paź 2011, o 20:10 ]
Tytuł:  Re: NATURA FOOD 2011

Czy ktoś był?
pozdrawiam

Autor:  Łukasz [ 16 paź 2011, o 00:47 ]
Tytuł:  Re: NATURA FOOD 2011

Byłem... Jutro (tzn dzisiaj) też będę...
W tamtym roku ekipa od serów była bardziej profesjonalnie przygotowana, ale Gieno Mientkiewicz też ciekawie opowiada, a przez swoje pezpośrednie podejście do ludzi wprowadza nieco humoru...

Autor:  Łukasz [ 16 paź 2011, o 19:12 ]
Tytuł:  Re: NATURA FOOD 2011

Wczoraj było bardzo późno i opisałem nieco pobieżnie... Dzisiaj po dalszej części Laboratoriów Smaku mogę podzielic się dalszymi refleksjami...

Sery zagrodowe - jak napisałem wcześniej, Agrovis był nieco profesjonalnie przygotowany jeśli chodzi, o podejście do serów ich degustacji i technologii produkcji... Gieno podszedł do tego bardziej na luzie, ale zaprezentował szerszy wachlarz serów... Praktycznie na każde pytanie był w stanie odpowiedziec...

Szynka polska - również Gieno w duecie ze Zbyszkiem Kmieciem przedstawili różnorodnośc szynek z różnych regionów naszego kraju (oj jest tego sporo) - było co popróbowac, było co posłuchac... Jak poprzednio chętnie i rzeczowo odpowiadali na pytania

Oliwy i oleje - w myśl zasady od dobrego w kierunku lepszego, zaczęliśmy od oliw (włoskich i hiszpańskich) i przeszliśmy do naszych rodzimych oleji (rzepakowych, lnianych, konopnych i gorczycowych)
Kto nie próbował gorczycowego ten nawet sobie nie wyobrazi tego przecudnego smaku :D

Piwa regionalne - Sporo dobrego piwa z browarów regionalnych, wiele teorii i praktyki, a także jak poprzednio pytań i odpowiedzi...

Warto było... Grono było bardzo kameralne w tym roku więc zasiadaliśmy przy jednym stole i "wykład" przerodził się bardzo szybko w dyskusję...

Autor:  Marek [ 17 paź 2011, o 10:19 ]
Tytuł:  Re: NATURA FOOD 2011

Byliśmy wczoraj na targach jako zwiedzający. Kupiliśmy:
- kilka gatunków polskich chlebów (większość razowe) na zakwasie
- ser biały
- masło prosto z maselnicy
- na stoisku litewskim (były trzy - o dwa więcej w stosunku do roku poprzedniego): kindziuk, polędwicę wędzoną w zimnym dymie, kabanosy wołowe, słoninę peklowaną w ziołach,
trzy gatunki chleba czarnego, chleb czarny z bakaliami, kwas chlebowy. Generalny wniosek jest tu taki: Litwini kasują w zakresie jakości wędlin totalną większość wędliniarzy
polskich. To bardzo smutna konstatacja :(
- czyściochę o nieładnej nazwie Kurwica ( w gwarze góralskiej ponoć: zawieja, zamieć) z żyta, destylowaną sześciokrotnie.
Na wielu stoiskach spróbować można było win (kilka aroniowych - najlepsze chyba od Jantonia- robią je z koncentratu z dodatkiem cukru trzcinowego), miodów ( generalnie nie zachwycały) i mocniejszych alkoholi (głównie nalewki, czyściocha, starka ) a także napić się prawdziwej maślanki (bez mleka w proszku, krochmalu itp.).
Kto nie był, niech bardzo żałuje i wybierze się w przyszłym roku.
Wyszedłem baaardzooo zadooowooolooony ;)

Autor:  Damian [ 17 paź 2011, o 11:05 ]
Tytuł:  Re: NATURA FOOD 2011

Aż ślinka cieknie po Waszych opisach, może w przyszłym roku....

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/