Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Targi Natura Food 2012
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=398
Strona 2 z 2

Autor:  Marek [ 17 paź 2012, o 13:35 ]
Tytuł:  Re: Targi Natura Food 2012

Slowfoodowe Laboratoria Smaku na NATURA FOOD 2012.
Temat: Wódka i zakąska.
Prowadzący: Zbyszek Kmieć, Gieno Mientkiewicz.
Uczestnicy : 12 osób (w tym 5 mężczyzn !).

Degustowaliśmy 5 gatunków wódki:
1. Młody ziemniak 2010. Polmos Siedlce, gorzelnia Krzesk, 20 km. na wschód od Siedlec. Pierwsza polska wódka rocznikowa, produkcja rzędu kilkudziesięciu tys. litrów
rocznie, leżakuje rok. Zrobiona jest z młodych ziemniaków odmiany Dukat. Smak bardzo oryginalny, charakterystyczny, przyjemność picia 4,5/5.
2. Chopin żytni. Polmos Siedlce. Smak gładki, lekko zaostrzony surowcem. Przyjemność picia 4/5.
3. Chopin pszeniczny. Polmos Siedlce. Smak miękki z lekkim rysem surowca. Przyjemność picia 4/5.
4. Chopin ziemniaczany. Polmos Siedlce. Smak przyjemny, trochę mało charakterystyczny. Przyjemność picia 4/5.
5. White Dog. Producent: Kozuba i Synowie. Destylat ze słodu jęczmiennego, niestarzony, czyli surowiec wyjściowy do produkcji whisky single malt. Smak ostry,
nieprzyjemny, dominujące akcenty przed- i pogonów. Jak dla mnie jest to produkt wybitnie amatorski. Przyjemność picia 1,5/5.

Do wódek prowadzący podawali zakąski gotowe bądź przygotowane na miejscu (G. Mientkiewicz).Były to:
- chleb w różnych gatunkach
- słonina
- gęsi pipek
- wątróbka dorszowa
- śledź
- minogi smażone w lekkiej zalewie octowej
- ozór wołowy wędzony
- tatar z troci surowej z rukolą
- grzyby marynowane
- węgorz wędzony

Spotkanie upłynęło w miłej, przyjaznej atmosferze. Rozmawialiśmy o alkoholach, zakąskach i kulturze stołu.

Strona 2 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/