Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=50&t=527
Strona 1 z 1

Autor:  kolman [ 22 lut 2014, o 14:13 ]
Tytuł:  Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

Znalazłem jakiś czas temu informację o szkoleniu pt. "Mistrz w zawodzie winiarza". Po zapoznaniu się z programem szkolenia, ceną i po korespondencji z PRW, okazało się jednak, że szkolenie przeznaczone jest raczej dla pracowników zakładów winiarskich (lub osób, które taką pracę chciałyby podjąć) i tematycznie (oraz kosztowo) jest dla winiarzy domowych nieatrakcyjne.

PRW wyraziła jednak chęć i gotowość organizacji szkolenia, które odpowiadałoby potrzebom domowych winiarzy. Bo, moim zdaniem, takie potrzeby są. Poza warsztatami w Biowinie, forum i zdobywaniem wiedzy na własną rękę, trudno u nas o rzetelną i współczesną wiedzę o wyrobie wina, choćby w warunkach domowych. Można oczywiście robić wina dalej w oparciu o Cieślaka, albo w ogóle bez żadnych książek, ale czy warto ignorować postęp jaki się dokonuje w winiarstwie, a który zapewne najpierw dociera do dużych zakładów, a potem do winiarzy domowych i często zostaje pominięty, np. z niewiedzy?

W załączniku dodaję program szkolenia zmodyfikowany na razie tylko przeze mnie. Skróciłem czas trwania, tak aby szkolenie zamknęło się w 2 dniach. Oryginalnie szkolenie odbywa się w 2 firmach: Jantoń i Ambra. Jednak wszelkie szczegóły szkolenia dla winiarzy domowych będą dopiero ustalane. Każdy z Was może zgłaszać uwagi, co do programu itp. Nieznany jest też na razie koszt.

Podstawowym pytaniem jest jednak, ile osób byłoby na poważnie zainteresowanych takim szkoleniem.

Autor:  voy [ 23 lut 2014, o 00:25 ]
Tytuł:  Re: Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

Mnie osobiście interesuje punkt 8.1 oraz punkt 2 z II sesji.
Jestem skłonny wziąć udział w tym szkoleniu nie odpłatnie.
Myślę .że jeżeli organizator zapewni odpowiednie warunki (miejsce i czas) to
chętnie wysłuchamy prelekcji.

Autor:  kolman [ 24 lut 2014, o 19:55 ]
Tytuł:  Re: Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

Sęk w tym, że to nie im zależy na przekazywaniu wiedzy nam, tylko nam (a przynajmniej mi) na zdobyciu wiedzy od nich. W takim układzie o darmowej prelekcji nie ma mowy.

Autor:  general aidid [ 25 lut 2014, o 08:56 ]
Tytuł:  Re: Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

Myślę, że mimo wszystko jesteśmy nieco zaawansowani, jak na taki kurs. On owszem, super dla osób stawiających pierwsze kroki lub mających przedstawić stosowny certyfikat przy składaniu papierów do zakładu produkcyjnego.
Myślę, że można poprosić Biowin o przygotowanie prelekcji z pkt 7 I sesji (choć to już kiedyś było, ale dla ugruntowania wiedzy).
Filip - piszesz o postępie w winiarstwie, trzeba nadążać z duchem czasu? A ja wychodzę z zupełnie odwrotnego założenia. Trzeba kultywować prymitiwizm, żeby nie dopuścić do sytuacji, w której będziesz łykał wino w tabletkach (NIE kapsułkach).

Autor:  Marek [ 26 lut 2014, o 13:11 ]
Tytuł:  Re: Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

general aidid napisał(a):
A ja wychodzę z zupełnie odwrotnego założenia. Trzeba kultywować prymitiwizm ...


Co do kultywowania prymitywizmu, to ja nie wyobrażam sobie obecnie rezygnacji, chociażby, z pomiaru kwasowości, płatków dębowych, taniny itd. :shock:

Autor:  general aidid [ 26 lut 2014, o 19:49 ]
Tytuł:  Re: Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

Z płatków nie, ale pomiar kwasu? Język nie wystarcza? Robi Ci różnicę, co wskazuje pomiar? Czy bardziej - co odczuwają kubki? (przyjemne/nieprzyjemne, pyszne/niepyszne). A jak za 100 lat winiarnie będą wysyłać próbki do miareczkowania w kosmos, bo brak grawitacji poprzedzony megaprzyspieszeniem i przemieszczeniem molekuł będzie dawał nadzwyczaj precyzyjne rezultaty?

Autor:  Marek [ 27 lut 2014, o 13:42 ]
Tytuł:  Re: Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

No więc język nie wystarcza :( Na każdym balonie z winem mam informację o kwasowości ( oczywiście są tam też uwagi degustacyjne ). Jeżeli chcę zrobić jakiś kupaż, to jest to ważna dla mnie informacja pomocna dla uzyskania wina o rozsądnej kwasowości. Mogę też stwierdzić jak przebiega naturalne zjawisko samoczynnego odkwaszania. Przy nastawianiu wina mogę dzięki temu oszacować jaka będzie końcowa kwasowość.

Autor:  kolman [ 28 lut 2014, o 12:59 ]
Tytuł:  Re: Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

Wiedziałem, że ten prymitywizm wywoła dyskusję odbiegającą od tematu, więc powstrzymałem się od odpowiedzi. Wg mnie wolnoć Tomku.., prymitywizm - ok, byle nie obskurantyzm.

Wracając do tematu szkolenia. Wydaje mi się, że z tym naszym zaawansowaniem to różnie bywa. A szkolenie wyobrażam sobie właśnie jako duże poszerzenie posiadanej już wiedzy, nie naukę od podstaw co to drożdże, co to fermentacja itp. bo tego nie potrzebujemy.

Autor:  Maciek Krawczyk [ 2 mar 2014, o 11:13 ]
Tytuł:  Re: Szkolenie z zakresu produkcji wina owocowego

Ile i dlaczego tak drogo-podstawowe pytanie.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/