Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=51&t=479 |
Strona 1 z 5 |
Autor: | general aidid [ 5 sie 2013, o 21:44 ] |
Tytuł: | V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Regulamin V Konkursu Win Domowych Łódź 2013 1. Konkurs Win Domowych Łódź 2013 jest organizowany przez środowisko winiarzy łódzkich i sponsorowany przez firmę Biowin. Rozpoczęcie (ok. godz. 10) i zakończenie konkursu, łącznie z ogłoszeniem wyników, odbędzie się 16 listopada (sobota) 2013 roku w siedzibie Biowinu. Organizatorzy konkursu wyznaczają Pełnomocnika Konkursu odpowiedzialnego za sprawy organizacyjne i prawidłowy, czyli zgodny z regulaminem jego przebieg. 2. Uczestnikiem Konkursu może być każdy pełnoletni winiarz, wytwarzający amatorsko wina, nie przeznaczone do sprzedaży. Ilość win wystawianych w konkursie przez jedną osobę jest ograniczona do trzech butelek. Udział w konkursie jest jednocześnie potwierdzeniem autorstwa wina. Zabrania się wystawiania w konkursie win kupnych lub zawierających istotny dodatek wina kupnego. Dodatek miodu w winach jest dopuszczalny pod warunkiem, że miód nie maskuje cech podstawowego surowca wina. 3. Uczestnik, przystępując do Konkursu, akceptuje w całości postanowienia niniejszego regulaminu. 4. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie wina zabutelkowanego w standardową zieloną szklaną butelkę typu bordeaux o pojemności 0,75 litra. Jedynym dopuszczalnym zamknięciem jest korek. Wina musujące muszą być w butelkach szampańskich, zamkniętych odpowiednim korkiem i zadrutowanych. Butelki muszą być pozbawione jakichkolwiek naklejek oraz innych oznaczeń umożliwiających ich identyfikację. Wyroby konkursowe należy dostarczyć osobiście lub przysłać (koszty ponosi nadawca) na adres: Biowin, 93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141 z dopiskiem KONKURS w terminie do 12 listopada 2013 r. Przesyłka powinna być dobrze zabezpieczona przed uszkodzeniem w czasie transportu. Do każdej butelki musi być dołączony prawidłowo wypełniony formularz zgłoszeniowy formatu A4, który pobrać można TUTAJ. Formularz należy owinąć wokół butelki i przymocować gumką-recepturką. Wszystkie butelki zostaną opatrzone przez organizatorów standardowymi naklejkami z kolejnymi numerami zgłoszeniowymi. Zostaną one potem zastąpione przez przypadkowe numery konkursowe. Operacji tej dokona w dniu konkursu dowolna osoba z publiczności. Organizatorzy dołożą wszelkich starań, aby zachować anonimowość wszystkich win, biorących udział w konkursie. 5. Każdy uczestnik musi zaklasyfikować (i przedstawić tę decyzję w formularzu zgłoszeniowym) swoje wino do jednej z następujących kategorii konkursowych: I Wina białe i różowe: wytrawne lub półwytrawne. Maksymalny Balling wina: 1 stopień (wskazanie na cukromierzu). II Wina czerwone: wytrawne lub półwytrawne. Maksymalny Balling wina: 1 stopień (wskazanie na cukromierzu). III Wina białe półsłodkie lub słodkie. IV Wina czerwone półsłodkie lub słodkie. 6. Niewłaściwe zaklasyfikowanie wina przez osobę zgłaszającą (przekroczony Balling maksymalny i/lub niepoprawne określenie barwy wina) skutkuje przeniesieniem wina do właściwej dla danego wina kategorii i komisji. Komisja zgłasza fakt błędnej klasyfikacji Pełnomocnikowi, który po sprawdzeniu formularza zgłoszeniowego (rodzaj surowca) może przenieść wino do właściwej kategorii lub pozostawić je i przekazać komisji stosowny komentarz. Pełnomocnik konkursowy ma prawo, na wniosek komisji, dokonać w trakcie trwania konkursu dekodowania wina w celu sprawdzenia poprawności klasyfikacji przeprowadzonej przez organizatorów do danej kategorii. Wino następnie jest ponownie kodowane i kierowane do właściwej komisji. Czynność ta musi być wykonana w miejscu i sposobem uniemożliwiający poznanie wyniku dekodowania innym osobom. Warunkiem odbycia się konkursu w danej kategorii jest zgłoszenie co najmniej 5 różnych win, wystawionych przez co najmniej 3 różnych uczestników. Organizatorzy konkursu mogą ograniczyć liczbę kategorii konkursowych, łączyć kategorie bądź wyznaczyć dodatkowe podkategorie w zależności od frekwencji. 7. Komisja konkursowa składa się z minimum pięciu osób. W każdej Komisji zostaje ustanowiony Przewodniczący który pośredniczy pomiędzy Komisją a Pełnomocnikiem, pomaga Komisji w pracy swoją wiedzą i doświadczeniem, przestrzega porządku pracy, podaje wina, mierzy Balling, ogłasza przerwy w pracy (z podaniem czasu przerwy). Członkowie komisji konkursowej oceniają wina podwójnie zakodowane. 8. Wina biorące udział w konkursie będą punktowane według następujących kryteriów: WYGLĄD maks. 2 pkt: klarowność maks. 1 pkt: idealnie przezroczyste, z połyskiem 1 pkt przezroczyste 0,5 pkt zamglone, opalizujące, mętne, osad, bąbelki gazu niewłaściwe dla typu wina 0 pkt kolor maks. 1 pkt: żywy lub przyjemny dla oka 1 pkt brak lub odbarwienie, utleniony, brunatny 0 pkt AROMAT maks. 4 pkt: złożony, elegancki lub wieloowocowy 4 pkt przyjemny, pociągający lub owocowy 3 pkt czysty lub wyraźnie owocowy 2 pkt prosty lub mało uchwytny lub silnie jedno-owocowy 1 pkt brak, nieprzyjemny, chemiczny (siarkowy, octowy, octan etylu itp.) 0 pkt RÓWNOWAGA maks. 5 pkt: słodycz maks. 1 pkt: normalna, właściwa dla typu wina 1 pkt lekki brak lub nadmiar w stosunku do kwasowości 0,5 pkt zdecydowanie nadmierna lub brak w odniesieniu do typu wina 0 pkt kwasowość maks. 2 pkt: zrównoważona i odpowiednia do typu wina 2 pkt nieco za duża lub za mała 1 pkt brak, nieprzyjemnie ostra, wyraźnie nadmierna, posmak octu 0 pkt cierpkość/gorzkość (taniny) maks. 1 pkt: zrównoważona, normalna, odpowiednia do typu wina 1 pkt nieco nadmierna lub za mała 0,5 pkt zdecydowanie za duża, nieprzyjemna lub brak 0 pkt alkohol maks. 1 pkt: poziom odpowiedni do kategorii wina 1 pkt poziom lekko zaniżony lub zawyżony, ale akceptowalny 0,5 pkt wyraźnie nadmierny lub zbyt słabo wyczuwalny 0 pkt BUDOWA (STRUKTURA) maks. 1 pkt: pełna i/lub odpowiednia do typu wina 1 pkt nieco zbyt delikatna lub za mocna 0,5 pkt pusta (mało ekstraktywna) lub zbyt potężna 0 pkt SMAK maks. 4 pkt: wspaniały, złożony, dojrzały 4 pkt bardzo dobry, wielopłaszczyznowy 3 pkt dobry, czysty, dość prosty lub jednoowocowy 2 pkt poprawny ale z wieloma niedociągnięciami 1 pkt pusty, wadliwy lub chemiczny 0 pkt FINISZ maks. 1 pkt długi 1 pkt zanikający w umiarkowanym tempie 0,5 pkt brak lub zanikający szybko 0 pkt WRAŻENIE OGÓLNE maks. 3 pkt wino wyjątkowo dobre lub wybitne, eleganckie 3 pkt wino dobre, umiejętnie zrobione, z charakterem 2 pkt wino przeciętne, bez szczególnie dokuczliwych błędów 1 pkt wino wadliwe, niepijalne 0 pkt Wino może zdobyć maksymalnie 20 pkt. 9. Sposób obliczania wyników jest następujący: a) pełnomocnik lub osoby przez niego wskazane obliczają punktację poszczególnych win na podstawie arkuszy ocen sędziów. b) dla każdego wina usuwane są dwie oceny skrajne (jedna o największej i jedna o najmniejszej ilości punktów). c) dla poszczególnych win wyliczane są średnie arytmetyczne ucięte wyników według opisu z punktu b). Średnia arytmetyczna ucięta jest podstawą do przyznawania medali. 10. W zależności od ilości zdobytych punktów przyznaje się następujące medale: 18 - 20 pkt medal złoty 16,00 - 17,99 pkt medal srebrny 14 - 15,99 pkt medal brązowy Honorowy tytuł Winiarza Roku 2013 przysługiwać będzie uczestnikowi konkursu, który zdobędzie największą ilość punktów liczonych sumarycznie według zasady: medal złoty 3 pkt medal srebrny 2 pkt medal brązowy 1 pkt Nagrodami w poszczególnych kategoriach są dyplomy oraz nagrody rzeczowe. Nagroda rzeczowa jest przyznawana jeżeli wino spełni oba następujące warunki: 1) zajmie pierwsze miejsce w swojej kategorii, 2) uzyska dostateczną ilość punktów, dającą medal. Zwycięzcy mają prawo posługiwania się odpowiednimi znakami graficznymi (medalami) wyłącznie w odniesieniu do wina identycznego z nagrodzonym. 11. Wina zgłoszone do konkursu przechodzą na własność organizatorów. 12. Wszystkie postanowienia organizatorów są ostateczne. /ADMIN/ Bardzo gorąco zapraszam do udziału w V jubileuszowym konkursie win domowych, który odbędzie się w Łodzi w listopadzie tego roku... Szczegóły będą podane nieco później, ale gwarantuję osobiście: - świetną zabawę - ocenę wyrobu przez doświadczonych sędziów, którzy wiedzą, co i jak oceniają - w razie wygranej - nagrody materialne Gwarantuję poza tym że nie rzucam słów na wiatr że każde wino nadesłane do konkursu będzie rzetelnie i kompleksowo ocenione Zapraszam, życząc wyjątkowo udanych nastawów ... pozdrawiam General Aidid (ten od rzezi w Mogadiszu) |
Autor: | sztender [ 5 sie 2013, o 22:31 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Poproszę w miarę wczesne terminy gdzie co i jak, żebym mógł zarezerwować wolne terminy na tak ważną imprezę ![]() |
Autor: | voy [ 5 sie 2013, o 23:01 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
general aidid napisał(a): Gwarantuję poza tym(...)że każde wino nadesłane do konkursu będzie rzetelnie i kompleksowo ocenione To robi wrażenie , chyba coś wystawię. Generalska gwarancja to jest to... |
Autor: | kolman [ 6 sie 2013, o 16:15 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Słusznie, że temat został podniesiony wcześniej. Jakkolwiek Andrzej osobiście zagwarantował już całkiem sporo ( ![]() Jest to w końcu konkurs ogólnopolski i w dodatku 5. edycja, więc nie jakaś tam pierwszyzna. Zachęcam do przypomnienia sobie wniosków z roku ubiegłego (do wglądu w odpowiednim dziale). Zdaje się, że w tym roku możemy liczyć na spory szum medialny - radio, prasa, internety:) Co do kwestii, wokół której mam szczególnego hopla, czyli do tego, że gwarantujemy jako organizatorzy: general aidid napisał(a): - ocenę wyrobu przez doświadczonych sędziów, którzy wiedzą, co i jak oceniają to deklaruję, że osobiście dołożę ku temu starań. Możecie mnie trzymać za słowo;) |
Autor: | Marcin [ 21 sie 2013, o 16:05 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Według mnie jeżeli chcecie żeby było tak jak napisał generał : general aidid napisał(a): - ocenę wyrobu przez doświadczonych sędziów, którzy wiedzą, co i jak oceniają a nie tak jak to było w tamtym roku że w pewnych kategoriach wina które powinny być ostatnie były pierwszymi i odwrotnie ( nie jest to tylko moje zdanie ) to trzeba zebrać sędziów głównych + kilku dodatkowych o wiele wcześniej i spotkać się kilka razy. Niestety jeżeli połowa sędziów jest z "łapanki" przed konkursem i jeszcze nigdy nie oceniała to niestety nie można powiedzieć że sędziowie wiedzą co i jak oceniają a to później rzutuje na jakość naszego konkursu. |
Autor: | general aidid [ 21 sie 2013, o 20:06 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Sugerujesz, że skład powinien obejmować sędziego i kilku klakierów? Nie, kolego, sędziowie powinni być niezawiśli (i niezawistni) , ale uprzedzeni o warunku bezwzględnego trzymania się kryteriów i niewłączania subiektywności, za wyjątkiem ostatniego punktu. Na konkursie nalewek w Gostomii zwyciężyła nalewka z kosodrzewiny - wg mnie totalnie niepijalna (albo jedynie maleńka lufka z ciekawości). Sam dałem jej najwięcej punktów, bo pod każdym względem była idealna, za wyjątkiem tejże ostatniej, subiektywnej pozycji. |
Autor: | sztender [ 21 sie 2013, o 20:49 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Ja tam się nie znam ![]() ![]() Raz byłem "sędzią" z "łapanki", na zlocie a nie na tak prestiżowej imprezie, w dodatku pierwszy raz piłem wina z DR. I coś mi się zdaje, że moje oceny nie odbiegały jakoś dramatycznie od ocen kolegów znających smak DR. Zresztą, pewnie można to sprawdzić bo ktoś karty ocen ma. To raz. Dwa, czy pięciu "super sędziów" jest lepsze od 30 z "łapanki" z mniejszym doświadczeniem ? U tych pięciu jeden punkt w tą, jeden w tamtą robi dużą różnicę, u trzydziestu nie ma już takiego znaczenia. Która forma lepsza ? Myślę, że to powinno zależeć od organizatora. Pozdrawiam i czekam na ogłoszenie terminów. Pojawię się jako "kibic". |
Autor: | Marcin [ 22 sie 2013, o 18:53 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Nie twierdzę że ludzie wyławiani przed konkursem z widowni nie potrafią oceniać, głównie chodzi o to żeby wcześniej znaleźć odpowiednią liczbę sędziów bo przed zawsze jest za mało i później są opcje typu 5 sędziów na 20 lub więcej win i uwierzcie mi że po połowie już wszystkie smakują podobnie dlatego komisji powinno być więcej. |
Autor: | sztender [ 23 sie 2013, o 09:37 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Marcin napisał(a): Według mnie jeżeli chcecie żeby było tak jak napisał generał : Czemu "chcecie"? a nie chcemy ? Trochę nie rozumiem takiego podejścia. Uważam, że nam wszystkim jako społeczności "winiarskiej", powinno zależeć na tym aby konkurs był coraz lepszy. Jako, "winiarze łódzcy" mamy: "własne" forum, "własny" konkurs, ludzi którzy mają wiedzę i doświadczenie a do tego chętnie pomagają "nowym". Firmę Biowin, która nie tylko sprzedaje ale się udziela i wspiera. Warto o to dbać. Cytuj: a nie tak jak to było w tamtym roku że w pewnych kategoriach wina które powinny być ostatnie były pierwszymi i odwrotnie ( nie jest to tylko moje zdanie ) Tu myślę jest problem i zawsze będzie. Jak w każdym konkursie, będą wygrani, przegrani i "pokrzywdzeni". To jak z wyborami Miss, nie zawsze wygrywa najładniejsza (nie wiedzieć czemu) ![]() Cytuj: to trzeba zebrać sędziów głównych + kilku dodatkowych o wiele wcześniej i spotkać się kilka razy. Niestety jeżeli połowa sędziów jest z "łapanki" przed konkursem i jeszcze nigdy nie oceniała to niestety nie można powiedzieć że sędziowie wiedzą co i jak oceniają a to później rzutuje na jakość naszego konkursu. Tu myślę, że w jakimś stopniu masz słuszność. Ale trzeba pamiętać o jednym. Jest to "Konkurs Win Domowych". I teraz, trzeba zastanowić się jak chcemy aby wyglądał. Czy "domowe" wina mają być oceniane, w "wąskim" gronie czy "szerokim", tylko przez profesjonalistów, czy przez amatorów, którzy je robią. Czy taka konwencja czy inna, to już zależy od organizatora/sponsora i od nas w jakimś stopniu. Zawsze możemy wyrazić opinię, polemizować (od tego jest forum), czy pomóc (na ile kto może). Marcin napisał(a): Nie twierdzę że ludzie wyławiani przed konkursem z widowni nie potrafią oceniać, głównie chodzi o to żeby wcześniej znaleźć odpowiednią liczbę sędziów bo przed zawsze jest za mało i później są opcje typu 5 sędziów na 20 lub więcej win i uwierzcie mi że po połowie już wszystkie smakują podobnie dlatego komisji powinno być więcej. Wierzę, doświadczyłem czegoś podobnego (pierwsze "sędziowanie", 9 win do oceny). Tu się zgadzam w 100%, mniej doświadczony sędzia będzie miał wcześniej problem z oceną organoleptyczną niż doświadczony. |
Autor: | Maciek Krawczyk [ 17 wrz 2013, o 21:57 ] |
Tytuł: | Re: V KONKURS WIN DOMOWYCH ŁÓDŹ 2013 |
Całkowicie zgadzam się z sugestią Marcina i nie rozumiem zupełnie nawiązania Generała do "klakierstwa". Jakkolwiek kompetencje sędziów są subiektywną oceną każdego z nas to jednak można wspólnym osądem ocenić, kto z nich ma większe lub mniejsze predyspozycje do "prawidłowego" oceniania. Jeżeli zamiarujemy podnosić nieustannie poziom tegoż konkursu to nie widzę innej możliwości jak zastosowanie się do wniosków pokonkursowych. Inaczej konkurs będzie miał tendencję spadkową, gdyż brak rozwoju działa uwsteczniająco. Jak na razie kompetencje sędziów są największym problemem i na nim należałoby się skupić w pierwszej kolejności. To że robimy wina "amatorskie" nie znaczy, że musimy je tak oceniać po amatorsku. Lepiej podchodzić do tego w sposób profesjonalny z pewną dozą amatorszczyzny dającej trzeźwy osąd charakteru dziedziny, jaką się zajmujemy. Resztę swoich uwag wypowiedziałem już we wnioskach z ubiegłorocznego konkursu i niespecjalnie się one od tego czasu zmieniły. |
Strona 1 z 5 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |