Nabyłem drogą kupna potężną ( 816 stron) książkę jak w tytule postu wydaną przez Wydawnictwo Olesiejuk. Napisana jest przez kilku autorów i nosi podtytuł "Uniwersalny podręcznik barmana". Tylko w części odzwierciedla to treść, ponieważ oprócz opisów surowców i utensyliów barmańskich ( nie wyłączając przepisów na drinki) zawiera głównie historię i szczegółowy opis technologii produkcji alkoholi mocnych. Książka napisana jest bardzo kompetentnie i zawiera dużą ilość konkretnych informacji bez często spotykanego w tego rodzaju publikacjach wodolejstwa. Szczególnie interesująca będzie dla domowych destylatorów chociażby z uwagi na rozbudowany rozdział omawiający destylaty owocowe ( z wielu surowców !).
Publikacja jest bogato ilustrowana bardzo ciekawymi zdjęciami - wiele z nich pokazuje stare miedziane alembiki !
Język tłumaczenia jest poprawny (dobra polszczyzna), czego niestety nie da się powiedzieć o terminologii ściśle fachowej ( str.120: "kondensator" w alembiku i "aerometr").
Dla mnie jest to książka b. ciekawa, kupić ją można m. in. w
www.amazonka.pl