Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 20:44


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Destylaty alkoholowe J. Pischl
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 13:16 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Ukazała się książka o destylacji alkoholi owocowych Josefa Pischla. Do kupienia tylko przez internet, cena z przesyłką ok. 75 zł.
Jak przeczytam, to napiszę co o niej sądzę ;)


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Destylaty alkoholowe J. Pischl
PostNapisane: 11 paź 2010, o 11:22 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
I jak Marku lektura?? Jest tam jakaś cenne wiedza??


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Destylaty alkoholowe J. Pischl
PostNapisane: 20 lis 2010, o 20:29 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Damian napisał(a):
I jak Marku lektura?? Jest tam jakaś cenne wiedza??

Marku.........
pozdrawiam
D.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Destylaty alkoholowe J. Pischl
PostNapisane: 23 lis 2010, o 13:38 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Przyszła pora, żeby napisać parę słów wiecej.
Jest to tłumaczenie jednego z podstawowych podręczników dla zawodowych destylatorów napisanego przez austriackiego fachowca Josefa Pischla.
Książka zawiera dużą ilość przydatnych informacji i omawia kolejno wszystkie etapy przygotowania zacierów owocowych, ich fermentacji i destylacji.
Osobny rozdział autorstwa Petera Jaegera poświęcony jest otrzymywaniu destylowanych napojów alkoholowych z surowców skrobiowych.
Przyjemność lektury psuje niestety kilka czynników.
Jednym z nich jest, niestety niekompetentna, przedmowa Piotra Bikonta. Do drugiej przedmowy, autorstwa Roberta Makłowicza, nie można mieć zastrzeżeń.
Kompletną porażką jest jakość tłumaczenia. Trzeba wyraźnie powiedzieć, że p. Joanna Gilewicz zupełnie nie sprostała zadaniu. Brakowi znajomości terminologii fachowej towarzyszy przy tym rozbrajająca nieporadność językowa. A oto kilka najbardziej charakterystycznych przykładów :
str.30 ,,Węglowodany. Głównie cukry proste, surowiec ulegający fermentacji do alkoholu etylowego"
str. 43 ,,Pomiar przy użyciu refraktometru jest metodą optyczną"
str. 49 ,,Do przechowywania surówki używa się pojemników odpowiednich dla jej zawartości alkoholu, których nie należy stosować do wysokoprocentowych destylatów".
str. 78 ,,Przy destylacji kolumnowej wystarczy ilość owocu potrzebna do napełnienia kotła, ponieważ odpęd jest tylko jednokrotny"
str. 97 ,, ... nadciśnienia 0,5 b." - powinno być : 0,5 bar (przyp. mój)
str. 158 ,,Kwas wlewa się kilka godzin po dodaniu pektyny, gdy nastaw jest już trochę rzadszy"
Deklaracja wydawcy (str.13), że starał się zastosować ,,poprawny technicznie i zarazem zrozumiały dla wszystkich język" pozostaje jedynie w sferze marzeń.
Sytuację braku klarowności przekładu pogłębiają dodatkowo uwagi do wydania polskiego, wyróżnione w tekście kursywą. Pochodzą one od wydawcy, który korzystał m.in. ze spostrzeżeń członków jednego z forów tematycznych. Uwagi te są często , mówiąc delikatnie, nie na temat. Przykłady:
str. 27 Autor, Josef Pischl, pisze o aparaturze do destylacji zacierów owocowych w gorzelniach gospodarczych (w Austrii dopuszczalne są maks. 3 półki) . Wydawca pisze
natomiast o stosowanych w Polsce kolumnach destylacyjnych z minimum sześcioma półkami, pozwalającymi osiagnąć destylat o stężeniu 95,3 %
alkoholu etylowego. Uwaga jest o tyle chybiona, że tak oczyszczony spirytus owocowy nie zachowuje żadnej cechy surowcowej.
str.141 Autor pisze o filtrowaniu destylatów, natomiast w uwagach do wydania polskiego pojawia się tekst o workach filtracyjnych do pulpy owocowej.
Jaki tu jest związek ?
Co do strony edytorskiej tego wydawnictwa, to jest to, moim zdaniem, spektakularna porażka. Książce niepotrzebnie nadano postać luksusowego (gruby, mięsisty papier w kolorze ecru, sztywna okładka, duża ilość zdjęć, duży format, wysoka cena) albumu, a tak naprawdę w treści jest to po prostu podręcznik techniczny i jako podręcznik powinien mieć adekwatną postać. Widoczny jest przy tym zamiar wydawcy, żeby książka była jak najgrubsza, czemu służy wielokrotne powtarzanie identycznych zdjęć ( część jest zbędna) i szerokie marginesy.
Pomimo tych mankamentów, mogę wydawnictwo polecić wszystkim osobom zainteresowanym praktycznymi aspektami destylacji. Na pewno dowiedzą się czegoś ciekawego :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.050s | 14 Queries | GZIP : Off ]