Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

O tradycyjnych technologiach win gruzińskich
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=52&t=628
Strona 1 z 1

Autor:  Geronimo [ 13 sie 2015, o 00:20 ]
Tytuł:  O tradycyjnych technologiach win gruzińskich

Artykuł Wojciecha Bosaka -bardzo ciekawy.

http://www.winologia.pl/teksty_kwewri.htm

Tutaj ciekawa wypowiedź Sławomira Chrzczonowicza nt. polifenoli i ich wpływu na utlenianie:

,,Wysoka zawartość polifenoli nie sprawia, że wino jest mało podatne na utlenianie. Przeciwnie, polifenole są niezbędne do utleniania, gdyż, mówiąc w skrócie, są katalizatorami powstawania nadtlenku wodoru, który jest odpowiedzialny za reakcje utleniania. I to zarówno garbniki jak i antocyjany. Tlen z powietrza jest mało reaktywny i bez "wsparcia" polifenoli utlenianie szłoby wolniej. Mechanizm, nazwijmy to "konserwujący" polifenoli zawartych w winie jest związany z ich działaniem antyseptycznym."

http://winicjatywa.pl/chateau-mukhrani- ... d-spencer/

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/