Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
O tradycyjnych technologiach win gruzińskich http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=52&t=628 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Geronimo [ 13 sie 2015, o 00:20 ] |
Tytuł: | O tradycyjnych technologiach win gruzińskich |
Artykuł Wojciecha Bosaka -bardzo ciekawy. http://www.winologia.pl/teksty_kwewri.htm Tutaj ciekawa wypowiedź Sławomira Chrzczonowicza nt. polifenoli i ich wpływu na utlenianie: ,,Wysoka zawartość polifenoli nie sprawia, że wino jest mało podatne na utlenianie. Przeciwnie, polifenole są niezbędne do utleniania, gdyż, mówiąc w skrócie, są katalizatorami powstawania nadtlenku wodoru, który jest odpowiedzialny za reakcje utleniania. I to zarówno garbniki jak i antocyjany. Tlen z powietrza jest mało reaktywny i bez "wsparcia" polifenoli utlenianie szłoby wolniej. Mechanizm, nazwijmy to "konserwujący" polifenoli zawartych w winie jest związany z ich działaniem antyseptycznym." http://winicjatywa.pl/chateau-mukhrani- ... d-spencer/ |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |