Firma LeMag sprzedając mi zamówione produkty udzieliła kilku rad. Pierwsze z tych rad już potwierdzają się w praktyce. Mianowicie preparat
Springcell jest dość skuteczny do poprawiania trudnych warunków fermentacji. Postępując w/g zaleceń producenta preparatu, zlałem znad osadów zatrzymany miód (który już praktycznie od dwóch miesięcy nie fermentował) i dodałem zalecaną dawkę preparatu Springcell. Dobrze wymieszałem i odstawiłem na 24h. Nie minęło 12 h. a miód ruszył. Fermentacja wznowiła się na starych drożdżach. Potwierdza to w pewien sposób zalecenia LeMag aby do słabnącej fermentacji miodu dodawać preparat springcell, bo dodatek ten poprawia warunki pracy drożdży na tyle, że fermentacja znacząco przyspiesza się. W moim przypadku ruszyła po dwóch miesiącach stania i robienia innych zabiegów (np. mieszania i lekkiego siarkowania).
Pomimo ruszenia fermentacji na starych drożdżach, zamierzam restartować miód na BC 103. Właśnie w 5l. damie robi się matka drożdżowa z tego szczepu. Uwodniłem je (uwaga: bardzo się pienią pomimo uwodnienia jedynie w ciepłej wodzie). A teraz odżywiam je i hartuję przed dodaniem do zatrzymanego miodu.
LeMag zaleca dodawanie pożywek Springcell i Bioferm w 24h po rozpoczęciu fermentacji. Ostrzega przed dodawaniem tych pożywek przed zaszczepieniem. Uzasadnia to tym że preparaty te wytwarzają tak korzystne warunki życia dla drożdży, że te pienią nastaw tak gwałtownie że może to powodować uciekanie z naczynia fermentacyjnego.