Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Zakup drożdży Maurivin B
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=53&t=463
Strona 2 z 3

Autor:  sztender [ 5 lip 2013, o 12:08 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Ja poproszę 2 sztuki.

Autor:  Galadhen [ 7 lip 2013, o 17:55 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Dwie paczki poproszę.

Autor:  Damian [ 8 lip 2013, o 09:15 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Jeśli jeszcze można to proszę o 3 paczuszki.

Autor:  Marek [ 8 lip 2013, o 14:00 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Ja proszę o 2.

Autor:  voy [ 8 lip 2013, o 22:52 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Poproszę 8 (osiem) paczek

Autor:  Krzysztof [ 9 lip 2013, o 09:08 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Koniec zamówień!

Drozdże zostały zamówione. Jak dojdzie przesyłka to wszystkich powiadomię.

Autor:  Krzysztof [ 16 lip 2013, o 12:13 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Browamator niezwykle opieszale realizuje to zamówienie. Co prawda w regulaminie mają 7 dni na wysyłkę ale dzisiaj własnie mija siódmy dzień a zamówienie dopiero dziś osiagnęło status "gotowe do wysyłki" - cokolwiek to oznacza. Spodziewam się jednak, że dzisiaj kurier zabierze od nich te drożdże i będę mógł je przynieść na piątkowe spotkanie - warsztaty.
Tych którzy nie będą w piatek proszę o kontakt.

Autor:  Geronimo [ 22 lip 2013, o 10:12 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Witajcie ;-)

Dziękuję za możliwość zakupu drożdży ;)

pozdrawiam
D.

Autor:  Damian [ 22 lip 2013, o 21:01 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Dzięki Koledzy, drożdże już siedzą bezpiecznie w lodówce. :D

Autor:  Krzysztof [ 2 sie 2013, o 16:20 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Pierwsze własne doświadczenia z zastosowania drożdzy Maurivin B.
Drożdże szybko podejmują pracę (krótki okres "lag time"), fermętują dobrze ale pienią się dość mocno. Trzeba zostawić minimum 1/3 objętości na wypełnienie pianą.

Według karty charakterystyki, drożdże te optymalnie pracują w temperaturze 25 st. C. (ciut wysoko?) i podbijają aromaty własne owoców nie wnosząc własnych - pochodzących od drożdzy. Tworzą zwarte osady po zakończeniu fermentacji i utrwalają kolor win czerwonych (ekstrachują dobrze barwnik i zapobiegają jego wypadaniu). Spore zużycie cukru - wytwarzają 1% alkoholu z 18 g. cukru w litrze nastawu (a nie jak zwykle z 17g.). Nominalna odporność na poziom alkoholu 14%-15,5%.

Strona 2 z 3 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/