Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Zakup drożdży Maurivin B
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=53&t=463
Strona 3 z 3

Autor:  Marek [ 4 sie 2013, o 15:14 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Krzysztof napisał(a):
...ekstrachują dobrze barwnik i zapobiegają jego wypadaniu


Jeśli robią to dobrze, to może ekstrahują ;)

Autor:  pesko [ 15 lis 2013, o 10:44 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Hej,

Będę robił wino z jabłek szarej renety. W związku z poradami Krzysztofa (zawsze słusznymi nota bene :) patrz wątek: http://www.klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=59&t=411&p=5099&hilit=Maurivin+B#p5099)
złożyłem zamówienie na drożdże Maurivin B w Browamatorze. W międzyczasie poszukałem informacji na temat tych drożdży i trafiłem na powyższą dyskusję.
Od czasu Waszego zamówienia minęło już parę miesięcy i tak się zastanawiam czy macie może jakieś doświadczenia i opinie na temat Maurvin B.

Czy ktoś z Was już tymi drożdżami wojował? Proszę o komentarze i wnioski ...

Pzdr, pESKO

Autor:  Krzysztof [ 15 lis 2013, o 14:59 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Używałem je do wina wiśniowego. Zrobiłem wino prawie z samego soku dodając jedynie minimalną ilość syropu cukrowego maksymalnie stężonego, tak aby osiągnąć planowaną moc wina.
Kwasowość zeszła bardzo dobrze. Profil aromatyczny niezły - jednak wino jest zbyt młode na jego pełną ocenę. Fermentacja biegła szybko i skutecznie. Nastaw jednak bardzo się pienił, 50% wolnej przestrzeni w balonie czasem nie zapobiegło wyjściu wina na spacer. Drożdże redukują jedynie kwas jabłkowy.

Autor:  Eldier [ 1 wrz 2014, o 13:56 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Wie ktoś może czy można kupić drożdże redukujące kwas jabłkowy, czy to maurivin czy jakieś inne, bezpośrednio w Łodzi? Czy muszę zamówić przez internet?

Pozdrawiam

Autor:  Marek [ 2 wrz 2014, o 12:56 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Chyba jednak przez internet :D

Autor:  Kamil [ 22 cze 2016, o 13:06 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Krzysztof napisał(a):
Używałem je do wina wiśniowego. Zrobiłem wino prawie z samego soku dodając jedynie minimalną ilość syropu cukrowego maksymalnie stężonego, tak aby osiągnąć planowaną moc wina.
Kwasowość zeszła bardzo dobrze. Profil aromatyczny niezły - jednak wino jest zbyt młode na jego pełną ocenę. Fermentacja biegła szybko i skutecznie. Nastaw jednak bardzo się pienił, 50% wolnej przestrzeni w balonie czasem nie zapobiegło wyjściu wina na spacer. Drożdże redukują jedynie kwas jabłkowy.

Witam, co możesz powiedzieć o winie na tych drożdżach?
Planuje zrobić właśnie wino z wiśni z minimalną ilością wody.
Może masz jakieś podpowiedzi co do takiego trunku. Będę wdzięczny.
Pozdro.

Autor:  Damian [ 25 cze 2016, o 21:01 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Odpowiem nieco za kolegę, wina wiśniowe należą do cennych win czerwonych jeśli są esencjonalne to mogą być bardzo szlachetne. Problemem jest zawsze duża kwasowość która zmusza do rozcieńczania nastawu, a to prowadzi do utraty odpowiedniego poziomu "zagęszczenia".

Autor:  Krzysztof [ 30 cze 2016, o 14:56 ]
Tytuł:  Re: Zakup drożdży Maurivin B

Wino wyszło dobrze (fermentowałem wiśnie na tych drożdżach kilka razy), aczkolwiek trzeba było poczekać na pojawienie się aromatów fermentacji około roku.
Spadek kwasowości bardzo znaczny. Robiłem wino z minimalną ilością wody potrzebną jedynie do rozpuszczenia cukru (roztwór normalny). Można rozpuszczać cukier w soku wiśniowym ale nie chciałem go podgrzewać.
Przy takim podejściu wino całkowicie wytrawne nie było kwaśne - miało kwasowość około 5,5 g./l (ostateczna kwasowość zależała od gatunku i dojrzałości zastosowanych wiśni).

Strona 3 z 3 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/