Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 00:29


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 4 gru 2013, o 13:03 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 17 lis 2009, o 18:10
Posty: 521
Przed chwilą dodałem dwa pytania do mojego posta,odpisz proszę.

_________________
Pozdrawiam
Wojtek

Wino jest nieustającym dowodem,
że Bóg kocha nas i lubi widzieć nas szczęśliwymi
Benjamin Franklin


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 4 gru 2013, o 14:49 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 22:08
Posty: 51
Lokalizacja: Łódź
voy napisał(a):
Napisz coś więcej o miedzianych drucikach, bo nigdy o tym nie słyszałem.

Mam wrażenie, że chodzi tu o coś w stylu miedzianego katalizatora w destylatorach. Lecz o stosowaniu w winach też nie słyszałem.

_________________
http://latawce.phorum.pl/


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 5 gru 2013, o 08:49 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 08:28
Posty: 15
Witam,
szukając pomocy w internecie natknęłam się na wątek zapachu siarkowodoru w winie
i właśnie jako rozwiązanie proponuje się miedź
ale zupelnie nie wiem o co chodzi z ta miedzią
skoro tak nieumiejetnie zastosowałam ten pirosiarczyn
to boję się sama wyciągać wnioski z czegoś czego nie rozumiem

http://alkohole-domowe.com/forum/jak-zl ... t8861.html
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=30451

Chyba jednak skorzystam z podpowiedzi z 3-krotnym zlewaniem wina z balonu do balonu
i czekaniem na efekty

pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 5 gru 2013, o 08:57 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 08:28
Posty: 15
Tutaj z kolei ktos proponuje wrzucic miedź do balonu

http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=28624


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 5 gru 2013, o 10:04 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Zapach siarkowodoru usuwa się z wina siarczanem miedzi (II), co jest jednak działaniem drastycznym a nawet niebezpiecznym. Łatwiejszym domowym sposobem jest kontakt wina z miedzianym drutem. Z tym jednak poczekaj, na razie zlewaj wino aby napowietrzyć.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 5 gru 2013, o 10:35 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 08:28
Posty: 15
Tak zrobię, ogromne dzięki za pomoc.
pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 5 gru 2013, o 10:37 
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2010, o 21:23
Posty: 131
Lokalizacja: Łódź
Oj kurcze, tyle tematów poruszyłaś, że całe wypracowanie można napisać. Tak w skrócie. napowietrza się moszcz, czyli sok przed dodaniem drożdży, potem to proszenie się o kłopoty. Po to zakładamy rurki fermentacyjne, żeby nie było dostępu powietrza. Teraz Twoje wino trzeba "wietrzyć" i jeśli z siarki od piro, to wyżej opisany sposób wystarczy. Jeśli z zapachu od padłych drożdży, to może być za mało. Moim skromnym zdaniem przesadziłaś z drożdżami, bo 10 cm osadu jeszcze nie widziałem Co prawda zdjęcia są wyłącznie dla zalogowanych, ale sam tekst dużo Ci podpowie: http://alkohole-domowe.com/forum/chorob ... -t474.html . Niby jest tam o miodach, ale dokładnie dotyczy tak samo win. Nie wiem czy to Cię pocieszy, ale najbardziej pomocny będzie tu czas. On na prawdę czyni cuda z trunkami, wszystkimi!

_________________
Jeśli masz ochotę na kielicha -opór jest daremny.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 15 gru 2013, o 12:18 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 08:28
Posty: 15
Witam,
bardzo wszystkich dziękuję za cenne podpowiedzi i uwagi
wczoraj przelalam wlasnie to zle zasiarkowane wino do drugiego balonu
i juz duzo duzo mniej jest tego zapachu
takze mysle, ze po jeszcze 1 zlaniu moze bedzie dobre winko
kolorek ma ciemno rozowy i jest klarowne

niestety to nieznajomosc rzeczy doprowadzila mnie do takich skutkow
poniewaz okazuje sie z Waszych podpowiedzi, ze skoro pirosiarczyn daje sie do soku,
to jak wynika z proporcji na opakowaniu, dalam go za duzo, stad ten zapach
soku mialam 13 litrow a wrzucilam 10 g pirosiarczynu jak do 50 L
nie moge jednak znalezc takich porad naprawde dla poczatkujacych
jak to wlasciwie sie dodaje ten pirosiarczyn, po prostu z sokiem go sie miesza
czy najpierw mnhiejszej ilosci soku, a potem do calosci, i ile potem odczekac
zeby uzupelnic woda i dodac drozdze?
Nie wiem tez jak przygotowac butelki, czy tylko wyparzyc,
sprzedaca pirosiarczynu poradzil rozrobic go z 2 litrami wody i przelewac z butelki do butelki
CZY KTOS TAK ROBI?
Jesli ktos ma jeszcze cierpliwosc do moich pytan, to co to znaczy przed zlaniem doslodzic?

POZDRAWIAM WSZYSTKICH ŚWIĄTECZNIE I ŻYCZĘ RADOSNYCH ŚWIAT
I TEGO ŚWIĄTECZNEGO CIEPEŁKA PRZEZ CAŁY NASTĘPNY ROK!!!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 15 gru 2013, o 16:03 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Warto przeczytać watek "Porady praktyków". napisałem tam kilka zdań na temat mycia i dezynfekcji naczyń. Tytuł postu "Mycie i dezynfekcja naczyń.
". Wrzuć w wyszukiwarkę na forum i od razu Ci wyskoczy.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino?
PostNapisane: 23 sty 2014, o 09:12 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 2 gru 2013, o 08:28
Posty: 15
Witam

moje zle zasiarkowane wino przelalam juz 3 razy
przy 3 razie juz prawie nie czuc tego odoru
bardzo prosze o rade, czy teraz mozna juz zlewac do butelek
czy powinnam jeszcze zrobic jakis zabieg?

Drugie pytanie, czy wino ktore nie bylo siarkowane
i juz wyrobilo i jest gotowe do zlania w butelki
mozna zasiarkowac i jak to prawidlowo zrobic?

Pozdrawiam
Aga


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.039s | 16 Queries | GZIP : Off ]