Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Jak uratowac źle zasiarkowane wino? http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=59&t=507 |
Strona 2 z 4 |
Autor: | voy [ 4 gru 2013, o 13:03 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Przed chwilą dodałem dwa pytania do mojego posta,odpisz proszę. |
Autor: | sztender [ 4 gru 2013, o 14:49 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
voy napisał(a): Napisz coś więcej o miedzianych drucikach, bo nigdy o tym nie słyszałem. Mam wrażenie, że chodzi tu o coś w stylu miedzianego katalizatora w destylatorach. Lecz o stosowaniu w winach też nie słyszałem. |
Autor: | aga [ 5 gru 2013, o 08:49 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Witam, szukając pomocy w internecie natknęłam się na wątek zapachu siarkowodoru w winie i właśnie jako rozwiązanie proponuje się miedź ale zupelnie nie wiem o co chodzi z ta miedzią skoro tak nieumiejetnie zastosowałam ten pirosiarczyn to boję się sama wyciągać wnioski z czegoś czego nie rozumiem http://alkohole-domowe.com/forum/jak-zl ... t8861.html http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=30451 Chyba jednak skorzystam z podpowiedzi z 3-krotnym zlewaniem wina z balonu do balonu i czekaniem na efekty pozdrawiam |
Autor: | aga [ 5 gru 2013, o 08:57 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Tutaj z kolei ktos proponuje wrzucic miedź do balonu http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=28624 |
Autor: | kolman [ 5 gru 2013, o 10:04 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Zapach siarkowodoru usuwa się z wina siarczanem miedzi (II), co jest jednak działaniem drastycznym a nawet niebezpiecznym. Łatwiejszym domowym sposobem jest kontakt wina z miedzianym drutem. Z tym jednak poczekaj, na razie zlewaj wino aby napowietrzyć. |
Autor: | aga [ 5 gru 2013, o 10:35 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Tak zrobię, ogromne dzięki za pomoc. pozdrawiam |
Autor: | Waldek [ 5 gru 2013, o 10:37 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Oj kurcze, tyle tematów poruszyłaś, że całe wypracowanie można napisać. Tak w skrócie. napowietrza się moszcz, czyli sok przed dodaniem drożdży, potem to proszenie się o kłopoty. Po to zakładamy rurki fermentacyjne, żeby nie było dostępu powietrza. Teraz Twoje wino trzeba "wietrzyć" i jeśli z siarki od piro, to wyżej opisany sposób wystarczy. Jeśli z zapachu od padłych drożdży, to może być za mało. Moim skromnym zdaniem przesadziłaś z drożdżami, bo 10 cm osadu jeszcze nie widziałem Co prawda zdjęcia są wyłącznie dla zalogowanych, ale sam tekst dużo Ci podpowie: http://alkohole-domowe.com/forum/chorob ... -t474.html . Niby jest tam o miodach, ale dokładnie dotyczy tak samo win. Nie wiem czy to Cię pocieszy, ale najbardziej pomocny będzie tu czas. On na prawdę czyni cuda z trunkami, wszystkimi! |
Autor: | aga [ 15 gru 2013, o 12:18 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Witam, bardzo wszystkich dziękuję za cenne podpowiedzi i uwagi wczoraj przelalam wlasnie to zle zasiarkowane wino do drugiego balonu i juz duzo duzo mniej jest tego zapachu takze mysle, ze po jeszcze 1 zlaniu moze bedzie dobre winko kolorek ma ciemno rozowy i jest klarowne niestety to nieznajomosc rzeczy doprowadzila mnie do takich skutkow poniewaz okazuje sie z Waszych podpowiedzi, ze skoro pirosiarczyn daje sie do soku, to jak wynika z proporcji na opakowaniu, dalam go za duzo, stad ten zapach soku mialam 13 litrow a wrzucilam 10 g pirosiarczynu jak do 50 L nie moge jednak znalezc takich porad naprawde dla poczatkujacych jak to wlasciwie sie dodaje ten pirosiarczyn, po prostu z sokiem go sie miesza czy najpierw mnhiejszej ilosci soku, a potem do calosci, i ile potem odczekac zeby uzupelnic woda i dodac drozdze? Nie wiem tez jak przygotowac butelki, czy tylko wyparzyc, sprzedaca pirosiarczynu poradzil rozrobic go z 2 litrami wody i przelewac z butelki do butelki CZY KTOS TAK ROBI? Jesli ktos ma jeszcze cierpliwosc do moich pytan, to co to znaczy przed zlaniem doslodzic? POZDRAWIAM WSZYSTKICH ŚWIĄTECZNIE I ŻYCZĘ RADOSNYCH ŚWIAT I TEGO ŚWIĄTECZNEGO CIEPEŁKA PRZEZ CAŁY NASTĘPNY ROK!!! |
Autor: | Krzysztof [ 15 gru 2013, o 16:03 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Warto przeczytać watek "Porady praktyków". napisałem tam kilka zdań na temat mycia i dezynfekcji naczyń. Tytuł postu "Mycie i dezynfekcja naczyń. ". Wrzuć w wyszukiwarkę na forum i od razu Ci wyskoczy. |
Autor: | aga [ 23 sty 2014, o 09:12 ] |
Tytuł: | Re: Jak uratowac źle zasiarkowane wino? |
Witam moje zle zasiarkowane wino przelalam juz 3 razy przy 3 razie juz prawie nie czuc tego odoru bardzo prosze o rade, czy teraz mozna juz zlewac do butelek czy powinnam jeszcze zrobic jakis zabieg? Drugie pytanie, czy wino ktore nie bylo siarkowane i juz wyrobilo i jest gotowe do zlania w butelki mozna zasiarkowac i jak to prawidlowo zrobic? Pozdrawiam Aga |
Strona 2 z 4 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |