Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

POMOCY WINO NIE KOPIE !
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=59&t=647
Strona 1 z 1

Autor:  koalag4 [ 27 paź 2015, o 17:09 ]
Tytuł:  POMOCY WINO NIE KOPIE !

Cześć, wiec sprawa wygląda tak miałam około 75-80 kilogramów winogron białych, sok z winogron został wyciśnięty do pozyskania większej ilości soku dodałam pektopol wg instrukcji na opakowaniu postało około tygodnia i odpuściło cały sok, całość przelałam do baniaków, dodałam 2 paczki drożdży winiarskich uniwersalnych wszystkiego razem wyszło około 60 litrów, dodałam też cukier na początek 8-9 kilogramów oczywiście proporcjonalnie ( jeden baniak większy, drugi mniejszy ) wszystko zatkane korkiem z rurką fermentacyjną zaczęło pięknie fermentować, następnie znów dosładzanie wina 4 kg cukru, wszystko było zgodne z cukromierzem, fermentowało dalej, jednak po miesiącu fermentacja ustała. Wino jest słodziutkie i pyszne w smaku, ale mocy w nim brak. Szkoda zmarnować tyle tego nektaru, wiec pytanie do was winiarze jak wzbudzić na nowo fermentacje aby wino nabrało mocy, dodam ze woda nie była dodawana bo po prostu soku było tak dużo, że nie było nawet na nią miejsca. Aktualnie na cukromierzu podziałka wskazuje na piwo. Ciśnienie w rurkach fermentacyjnych jest ale nie bulka, także czekam na Wasze propozycje jak to wszystko uratować i pozdrawiam ! :D

Autor:  Damian [ 1 lis 2015, o 19:28 ]
Tytuł:  Re: POMOCY WINO NIE KOPIE !

Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule odpowiem - nie kopie bo nie ma kopyt :lol: :twisted:

A na poważnie piszesz że dokonywałaś pomiarów zawartości cukru napisz jakie były wskazania cukromierza i jakie są obecnie.
Wydaje mi się iż przesadziłaś z ilością cukru, a to dobry konserwant, brak zupełnie informacji o rodzaju i ilości pożywki, wznowienie fermentacji może być bardzo trudne.

Autor:  koalag4 [ 2 lis 2015, o 16:50 ]
Tytuł:  Re: POMOCY WINO NIE KOPIE !

Pożywka B biowinu Obrazek

dodałam 2 paczki drożdży wiec też 2 paczki pożywki według przepisu na opakowaniu ( to był komplet drożdże + pożywka )

Z 40 litrów wina zlałam 20l a do pozostałych 20 litrów dolałam 20 litrów wody i dosypałam 2 kilogramy cukru ponownie dodając drożdże Tokaj i także pożywkę B, wino ruszyło i znów nastąpiła fermentacja.

Co do pomiaru cukru, przed rozcieńczeniem wartość BLG wynosiła 15 a po dolaniu wody spadła do 8.

Co robić z winem które ściągnęłam, gdzie przechowywać ?

Autor:  Marek [ 3 lis 2015, o 13:43 ]
Tytuł:  Re: POMOCY WINO NIE KOPIE !

W moszczu miałaś ok. 6,6 kg cukru. Po dodaniu 9 i 4 kg w sumie było 19,6 kg. Objętość była 60 l + 7,8 l ( z cukru) = 67,8 l. Stężenie cukru było więc ok. 27 Bx licząc prawie wagowo :D
Ta ilość cukru pozwala na osiągnięcie ok. 17 % ale sukces fermentacji w tym przypadku zależy od umiejętności winiarza i użytych drożdży.
Błąd polegał na przedwczesnym dodaniu dużej ilości cukru. Przez pierwszy kres wino powinno fermentować na cukrze własnym.
Czy miazga przez tydzień nie ruszyła na dzikich drożdżach ? Jeśli nie, to chyba trzymana była w chłodzie.
Wino które ściągnęłaś przechowuj w chłodnym miejscu.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/