Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 16:55


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Korkowanie i wszystko z tym związane.
PostNapisane: 25 sty 2010, o 18:49 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 15:33
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź
Przeglądając różne serwisy o tematyce winiarskiej natrafiłem na różne procedury podczas korkowania. Głównie chciałbym uzyskać odpowiedź na pytanie jak najlepiej traktować korki przed wsadzeniem ich w butelki. Spotkałem się z tym iż mówią aby korki tylko sparzyć wrzątkiem, innym razem aby leżały kilka godzin w ciepłej wodzie, inni jeszcze mówią aby leżały w roztworze piro. Teraz którą metodę wybrać, a może macie jakieś swoje niezawodne sposoby?

_________________
Pozdrawiam Łukasz.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkowanie i wszystko z tym związane.
PostNapisane: 25 sty 2010, o 23:09 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 503
Ja wrzucam do wrzątku na jakieś 2-3minuty. A potem nurkowanie w piro.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkowanie i wszystko z tym związane.
PostNapisane: 26 sty 2010, o 00:19 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lis 2009, o 00:32
Posty: 78
Lokalizacja: Łódź
Ja podobnie. Gotuję wodę w garnku, zdejmuję garnek z ognia, wrzucam korki i przykrywam na kilka minut. Wyczujesz czy za krótko, bo będzie bardzo ciężko wcisnąć. Choć czasem mam tak, że korki z jednej paczki różnią się twardością.
Nie traktuję ich potem piro. U Generała wina pewnie dłużej leżakują i stąd ten zabieg.

_________________
Pozdrawiam Rafał ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkowanie i wszystko z tym związane.
PostNapisane: 26 sty 2010, o 10:43 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 13:48
Posty: 148
Lokalizacja: Koluszki
Ja również wrzucam do wrzątku a potem do piro z zastrzeżeniem że wrzucam na jakieś 30 sekund , max minuta z tego względu że niektóre typy korków(np. z granulatu) zbyt długo trzymane we wrzątku później przeciekają ( tak było przynajmniej u mnie ) , podobno zbyt długie trzymanie we wrzątku uszkadza strukturę takiego korka. Syntetycznych nie powinno wrzucać się do wrzątku.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Korkowanie i wszystko z tym związane.
PostNapisane: 26 sty 2010, o 12:37 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lis 2009, o 00:32
Posty: 78
Lokalizacja: Łódź
Ja raz przesadziłem i za długo pływały we wrzątku. Dziwne, bo jedne były bardzo twarde i nie mogłem ich wcisnąć, a inne rozlatywały się w rękach. Piszę o litych. Klejone nigdy mi nie przeciekały ale ich nie przetrzymałem. Za to sypią się w czasie otwierania. Rok mi wytrzymują, więc korkuję tylko butelki, które szybko wypiję.

_________________
Pozdrawiam Rafał ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.026s | 14 Queries | GZIP : Off ]