Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Chipsy dębowe
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=137
Strona 1 z 2

Autor:  Damian [ 3 kwi 2010, o 18:26 ]
Tytuł:  Chipsy dębowe

Ponieważ pojawiają się pytania jak zrobić samemu chipsy dębowe to postaram się to opisać.

Sposób produkcji chipsów dębowych jest banalnie prosty.

1. Należy zdobyć kawałek dębiny najlepiej sezonowanej co najmniej rok, możliwie suchej, należy zwrócić uwagę czy nie jest zbutwiała, zaatakowana przez szkodniki lub nasączona jakimś specyfikiem (odpadają deski i różnego rodzaju klepki, mogą być impregnowane), można również do tego celu użyć kawałka gałęzi dębowej z prac pielęgnacyjnych.

2. Zdobytą dębinę pozbawiamy kory i dzielimy na odpowiadające nam wielkością kawałki, ja łupałem na małe szczapki o przekroju 0,5 - 1,0 cm2 i długości ok 3 cm, można na drobniejsze kawałki jeśli ktoś ma cierpliwość lub narzędzia.

3. Następnie szczapki zalewamy w naczyniu sporą ilością zimnej wody, którą należy codziennie wymieniać na świeżą, powtarzamy tą czynność przez 5-7 dni (woda będzie przybierać kolor czarny od wypłukiwanych garbników).

4. Po zakończeniu procesu płukania/moczenia układamy chipsy na blasze i opiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 - 250 stopni, aż do uzyskania odpowiadającego nam stopnia przypieczenia od złoto słomkowego do koloru gorzkiej czekolady. Staramy się nie doprowadzić do zwęglenia (na czarno) bo utracimy część materiału.

Uwaga: podczas opiekania wydobywa się gryzący gaz/dym należy robić to przy szeroko otwartym oknie.

Co do gatunku dębu to może być to dąb szypułkowy, bezszypułkowy lub limuzynowy :D . Wytwarzane są również chipsy z innych gatunków drzew z których robi lub robiło się beczki do alkoholi np. Kasztan, Wiśnia, Akacja.
Nie należy używać tzw. Akacji (Robinia grochodrzew, Robinia akacjowa) - drewno jest trujące, jedynie kwiaty są jadalne.
Gotowe chipsy można przechowywać w szczelnym naczyniu np słoju przez bardzo długi czas.
I jeszcze jedna praktyczna uwaga, drobne chipsy szybko oddają swoje aromaty, ale przez niezbyt długi czas, grubsze oddają wolniej ale dłużej, można je nawet wykorzystać 2 razy, przekładając z nastawy do nastawu. W sprzedaży są nawet specjalne deski do aromatyzowania win.

Autor:  waclaw1960 [ 3 kwi 2010, o 21:57 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

fajnie ,że opisałeś technologię :)

Autor:  Damian [ 31 maja 2010, o 20:48 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

Doprecyzowałem zapis dotyczący tzw. Akacji, tak na wszelki wpadek. ;)

Autor:  tony halik [ 5 cze 2010, o 01:19 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

Mam kilkuletnią deskę dębową i zamiast robić chipsy, to je kupuję :) Teraz Damian podałeś przepis na tacy, to już zrobię te chipsy bo wstyd :lol:

Autor:  general aidid [ 2 mar 2011, o 23:45 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

Ze smutkiem stwierdzam (bez uprzedzeń) że chipsy z Eurowinu mają bardzo drewniany posmak (ten chamski, niedopłukany), a z BA są całkiem OK i nadaja winu jedynie mile widziane wanilino-ligniny.

Autor:  Krzysztof [ 3 mar 2011, o 10:56 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

Andrzej, mógłbyś rozszerzyć swoją wypowiedź. Jakie płatki do tej pory stosowałeś. Jak porównywałeś płatki z BA i Eurowinu?

Ja do tej pory stosowałem jedynie płatki dębowe z Biowinu. Dają bardzo dobre rezultaty aczkolwiek są drogawe.

Autor:  general aidid [ 3 mar 2011, o 13:20 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

Z beczki wiśniowo-jeżynowego zrobiły się trzy balony. Jeden był doprawiony chipsami z BA, drugi z Eurowinu, trzeci czysty (na szczęście). Jednakowa ilość chipsów (nie pytaj mnie o gramaturę), chipsy z BA heavy, Eurowin chyba nie miał różnych stopni wypalenia. Wrzucone prosto do balonów bez żadnych zabiegów (zawsze tak robię). Oczywistą oczywistością jest jednakowy czas ekstrahowania dobroczynnych tanin. Biowinowych nigdy nie kupowałem z uwagi na dość zaporową cenę.
BA to dycha za 100g

Autor:  waclaw1960 [ 31 gru 2012, o 20:01 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

tak, ciekaw jestem opinii grona winiarskiego o stosowaniu płatków dębowych by wzbogacić nastawy winne?

Autor:  waclaw1960 [ 3 sty 2013, o 23:07 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

skoro grono winiarskie się w temacie nie wypowiada to może eksperci z biowinu dostarczą garść informacji o czipsach dębowych?

Autor:  Krzysztof [ 4 sty 2013, o 12:36 ]
Tytuł:  Re: Chipsy dębowe

No nie wiem jak daleko precyzyjnych odpowiedzi szukasz. TUTAJ popełniłem artykuł na ten temat i jak sądzę już go przeczytałeś. Chciałbyś więcej informacji na ten temat?

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/