Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=270
Strona 1 z 1

Autor:  wrdnb [ 15 maja 2011, o 20:40 ]
Tytuł:  czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców

witam mam pytanie czy można zrobić wino z mrożonych owoców np.wiśni jagód itp ??pozdrawiam

Autor:  kolman [ 15 maja 2011, o 21:08 ]
Tytuł:  Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców

witaj odpowiem ci na twoje pytanie można!! pozdrawiam

:evil:

Autor:  Damian [ 15 maja 2011, o 22:31 ]
Tytuł:  Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców

Witam nowego kolegę!
Śmiało można robić, tylko aspekt ekonomiczny jest przykry jeśli kupne.
Niektóre owoce należy koniecznie przemrozić np. dziką różę lub głóg.

Autor:  Waldek [ 17 maja 2011, o 19:07 ]
Tytuł:  Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców

Damian napisał(a):
Niektóre owoce należy koniecznie przemrozić np. dziką różę lub głóg.
A także maliny, truskawki, jagody. Dużo lepiej puszczają sok :!: bo lód rozrywa komórki. I nie zmienia smaku jak pasteryzacja w sokowniku.

Autor:  Krzysztof [ 18 maja 2011, o 08:04 ]
Tytuł:  Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców

Wiesz Waldek my tu na poważnie dyskutujemy o tematach winiarskich. Staramy się burzyć stereotypy i legendy winiarskie, jeżeli nie maja one potwierdzenia w pracach naukowych. Chodzi o to aby robić jak najsmaczniejsze wina. Dyskusja jest otwarta i każdy może mieć inne zdanie ale powinien je uzasadniać.
Ja napisałem artykuł na temat parowania soków. TUTAJ. Jest on wyważony a tezy są poparte uzasadnieniem (wpływ estraz i oksydaz na smak przyszłego wina). Zatem jeżeli twierdzisz że parowanie zmienia smak soku to dopisz jeszcze czy na lepszy czy na gorszy i z jakich owoców zmienia na gorszy. Podaj jeszcze do tego jakieś sensowne uzasadnienie. Taka dyskusja jest wówczas ciekawa i może prowadzić do nowych wniosków. Może mnie wówczas przekonasz że parowanie jagód leśnych nie ma sensu.

Autor:  Waldek [ 25 maja 2011, o 23:39 ]
Tytuł:  Re: czy mozna zrobic wino z mrożnych owoców

OK. Zrozumiałem.
Nie zamierzam polemizować, a tym bardziej przekonywać kogokolwiek że sok z sokownika jest gorszy. Choćby dla tego że nie mogę się nazwać :oops: winiarzem, a nawet winiarzem amatorem. W tej dziedzinie stawiam pierwsze kroki i dużo nauki jeszcze mnie czeka. Wiem jednak (też jest to w cytowanym artykule) że sokownik to najlepsza metoda na otrzymanie soku z wielu owoców. Mrożenie to tylko jedna z metod. Dedykowana z resztą do innej grupy owoców.
Jeśli idzie o sam smak, to nie napisałem przecież że sokownik pogarsza czy polepsza smak. Nie mam też zielonego pojęcia czy różnica (a nie zaprzeczasz że ona istnieje) jest w ogóle wyczuwalna w gotowym winie. Nie miałem praktycznej okazji do porównania wina z soków pozyskanych w/w sposobami. Jeśli stwierdzisz że nie ma jej w gotowym wyrobie, to przyjmę to za pewnik. Tek samo jak twierdzenie o wyższości wina z pasteryzowanych soków.

Pozdrawiam.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/