Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 01:42


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 11 lis 2009, o 10:22 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
PEKTOPOL PT - 400 jest pektolitycznym preparatem enzymatycznym zawierającym kompleks enzymów pektolitycznych i otrzymywanym w procesie biosyntezy z wykorzystaniem szczepu Aspergillus niger. Enzymy pektolityczne wchodzące w skład kompleksu ( poligalakturonazy, pektynoesterazy, liazy pektynianowe ) powodują rozkład pektyny w miazgach i sokach owocowych. Oprócz enzymów pektolitycznych preparat zawiera celulazy, hemicelulazy, proteazy i inne enzymy, które hydrolizują polisacharydy i białka wspomagając proces obróbki miazg i klarowanie soków owocowych.

DOZOWANIE
Dawka PEKTOPOLU PT - 400 zależna jest głównie od czasu działania i temperatury reakcji enzymatycznej oraz rodzaju i dojrzałości obrabianych owoców.
* Przed użyciem PEKTOPOL PT - 400 rozcieńczyć sokiem lub wodą w stosunku 1:10.
* Do miazg owocowych należy dodawać enzym przy pomocy pompy dozującej podczas rozdrabniania owoców. Dozując enzym bezpośrednio do strugi owoców podawanych do rozdrabniacza osiąga się równomierne rozprowadzenie enzymu w całej masie miazgi.
* Do depektynizacji soku najlepiej wprowadzić całą dawkę enzymu do zbiornika reakcyjnego w początkowej fazie napełniania, gdy poziom soku osiągnie łopatki mieszadła.

Zalecane dawki PEKTOPOLU PT - 400

ZASTOSOWANIE
PARAMETRY DEPEKTYNIZACJI
TEMP. CZAS DAWKA
Jabłko - miazga 15 - 25°C 0,5-1,5 godz. 60-120 g/t
Jabłko - sok 50°C 1 - 2 godz 40-100 g/1000l
Czarna porzeczka - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 100-400 g/t
Czarna porzeczka - sok 40-50°C 1 - 2 godz 200-400 g/1000l
Czerwona porzeczka - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 100-200 g/t
Czerwona porzeczka - sok 40-50°C 1 - 2 godz 100-300 g/1000l
Truskawki, maliny, wiśnie - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 80-150 g/t
Truskawki, maliny, wiśnie - sok 40-50°C 1 - 2 godz 80-150 g/1000l

Wpływ temperatury na aktywność PEKTOPOLU PT - 400


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 11 lis 2009, o 17:07 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 8 lis 2009, o 08:45
Posty: 20
Czy może to ta nowa wersja Pektopolu rozprowadzanego przez BIOWIN ?
Obrazowo mówiąc przeźroczysta.
O metodzie stosowana "na gorąco" szczerze mówiąc pierwsze słyszę.
Jacek


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 11 lis 2009, o 17:40 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Damian napisał o starym Pektopolu z Pektowin'u. Zawsze największą aktywnośc enzym ten miał w temperaturze 50 - 60 st. C.

Postaram się uzyskać analogiczne dane do nowego enzymu rozprowadzanego przez Biowin (przeźroczystego).

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 11 lis 2009, o 19:39 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 8 lis 2009, o 08:45
Posty: 20
W skrajnych przypadkach taka wiedza może się okazać bezcenną.
Mam właśnie świeży nastaw żurawiniaka w formie galaretki. Niestety już zaszczepiony drożdżami więc do tak skrajnych temperatur podgrzać nie moge ale może w maksymalnej dla drożdży temperaturze Pektopol spełni swoją powinność nim one rozpoczną swoją pracę na dobre.
Jacek


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 11 lis 2009, o 19:47 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Spokojnie dodaj bez podgrzewania nastawu. Liczy się nie tylko temperatura ale i czas działania.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 11 lis 2009, o 20:01 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Podobno to są te same enzymy, ale lepiej oczyszczone, dlatego przeźroczyste. Podejrzewam, ze jego właściwości są bardzo podobne.
Co do temperatury, to oczywiście wiadomo, ze są pewne maksima i minima - kwestia aktywności enzymu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 11 lis 2009, o 20:19 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 8 lis 2009, o 08:45
Posty: 20
Pektopol zadany był do miazgi, sok ładnie się wydzielał wiec. Miazga na sito i spokojnie uwodniłem drożdze, dodałem wraz pożywkami do gotowej brzeczki. i tu mea culpa nie sprawdziłem konsystencji soku który okazał się być galaretą.
Grzać na piecu nie zamierzam,trzymam fermentor w wannie, podkręcę kaloryfer tmperatura otoczenia nie przekroczy 30oC.
Takiego dziwa jeszcze nie miałem ale zawsze musi być pierwszy raz.
Jacek


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 11 lis 2009, o 21:02 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Ja miałem taki przypadek, że nalewka z Głogu i Dzikiej róży zamieniła mi się w galaretkę, dodałem Pektopol i po kilku dniach wszystko się upłynniło w temperaturze pokojowej tj. ok 22 stopni C.

Pektopol jest nieoceniony również do klarowania, choć producenci o tym nie wspominają.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 12 lis 2009, o 21:14 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 8 lis 2009, o 08:45
Posty: 20
Jako że temat wywołałem tak i zakończyć mi wypada.
Pektopol spełnił swoją powinność, nastaw jest płynny i klarowny.
Drożdże podjęły pracę i fermentują żwawo.
A ja jestem bogatszy o następne doświadczenie.

Jacek


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
PostNapisane: 12 lis 2009, o 21:16 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Wyrażę nie tylko swoją radość z udzielonej pomocy :)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.041s | 16 Queries | GZIP : Off ]