Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=38
Strona 1 z 1

Autor:  Damian [ 11 lis 2009, o 10:22 ]
Tytuł:  Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

PEKTOPOL PT - 400 jest pektolitycznym preparatem enzymatycznym zawierającym kompleks enzymów pektolitycznych i otrzymywanym w procesie biosyntezy z wykorzystaniem szczepu Aspergillus niger. Enzymy pektolityczne wchodzące w skład kompleksu ( poligalakturonazy, pektynoesterazy, liazy pektynianowe ) powodują rozkład pektyny w miazgach i sokach owocowych. Oprócz enzymów pektolitycznych preparat zawiera celulazy, hemicelulazy, proteazy i inne enzymy, które hydrolizują polisacharydy i białka wspomagając proces obróbki miazg i klarowanie soków owocowych.

DOZOWANIE
Dawka PEKTOPOLU PT - 400 zależna jest głównie od czasu działania i temperatury reakcji enzymatycznej oraz rodzaju i dojrzałości obrabianych owoców.
* Przed użyciem PEKTOPOL PT - 400 rozcieńczyć sokiem lub wodą w stosunku 1:10.
* Do miazg owocowych należy dodawać enzym przy pomocy pompy dozującej podczas rozdrabniania owoców. Dozując enzym bezpośrednio do strugi owoców podawanych do rozdrabniacza osiąga się równomierne rozprowadzenie enzymu w całej masie miazgi.
* Do depektynizacji soku najlepiej wprowadzić całą dawkę enzymu do zbiornika reakcyjnego w początkowej fazie napełniania, gdy poziom soku osiągnie łopatki mieszadła.

Zalecane dawki PEKTOPOLU PT - 400

ZASTOSOWANIE
PARAMETRY DEPEKTYNIZACJI
TEMP. CZAS DAWKA
Jabłko - miazga 15 - 25°C 0,5-1,5 godz. 60-120 g/t
Jabłko - sok 50°C 1 - 2 godz 40-100 g/1000l
Czarna porzeczka - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 100-400 g/t
Czarna porzeczka - sok 40-50°C 1 - 2 godz 200-400 g/1000l
Czerwona porzeczka - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 100-200 g/t
Czerwona porzeczka - sok 40-50°C 1 - 2 godz 100-300 g/1000l
Truskawki, maliny, wiśnie - miazga 40-50°C 1 - 2 godz 80-150 g/t
Truskawki, maliny, wiśnie - sok 40-50°C 1 - 2 godz 80-150 g/1000l

Wpływ temperatury na aktywność PEKTOPOLU PT - 400

Autor:  R-Jacek [ 11 lis 2009, o 17:07 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

Czy może to ta nowa wersja Pektopolu rozprowadzanego przez BIOWIN ?
Obrazowo mówiąc przeźroczysta.
O metodzie stosowana "na gorąco" szczerze mówiąc pierwsze słyszę.
Jacek

Autor:  Krzysztof [ 11 lis 2009, o 17:40 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

Damian napisał o starym Pektopolu z Pektowin'u. Zawsze największą aktywnośc enzym ten miał w temperaturze 50 - 60 st. C.

Postaram się uzyskać analogiczne dane do nowego enzymu rozprowadzanego przez Biowin (przeźroczystego).

Autor:  R-Jacek [ 11 lis 2009, o 19:39 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

W skrajnych przypadkach taka wiedza może się okazać bezcenną.
Mam właśnie świeży nastaw żurawiniaka w formie galaretki. Niestety już zaszczepiony drożdżami więc do tak skrajnych temperatur podgrzać nie moge ale może w maksymalnej dla drożdży temperaturze Pektopol spełni swoją powinność nim one rozpoczną swoją pracę na dobre.
Jacek

Autor:  Krzysztof [ 11 lis 2009, o 19:47 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

Spokojnie dodaj bez podgrzewania nastawu. Liczy się nie tylko temperatura ale i czas działania.

Autor:  Galadhen [ 11 lis 2009, o 20:01 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

Podobno to są te same enzymy, ale lepiej oczyszczone, dlatego przeźroczyste. Podejrzewam, ze jego właściwości są bardzo podobne.
Co do temperatury, to oczywiście wiadomo, ze są pewne maksima i minima - kwestia aktywności enzymu.

Autor:  R-Jacek [ 11 lis 2009, o 20:19 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

Pektopol zadany był do miazgi, sok ładnie się wydzielał wiec. Miazga na sito i spokojnie uwodniłem drożdze, dodałem wraz pożywkami do gotowej brzeczki. i tu mea culpa nie sprawdziłem konsystencji soku który okazał się być galaretą.
Grzać na piecu nie zamierzam,trzymam fermentor w wannie, podkręcę kaloryfer tmperatura otoczenia nie przekroczy 30oC.
Takiego dziwa jeszcze nie miałem ale zawsze musi być pierwszy raz.
Jacek

Autor:  Damian [ 11 lis 2009, o 21:02 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

Ja miałem taki przypadek, że nalewka z Głogu i Dzikiej róży zamieniła mi się w galaretkę, dodałem Pektopol i po kilku dniach wszystko się upłynniło w temperaturze pokojowej tj. ok 22 stopni C.

Pektopol jest nieoceniony również do klarowania, choć producenci o tym nie wspominają.

Autor:  R-Jacek [ 12 lis 2009, o 21:14 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

Jako że temat wywołałem tak i zakończyć mi wypada.
Pektopol spełnił swoją powinność, nastaw jest płynny i klarowny.
Drożdże podjęły pracę i fermentują żwawo.
A ja jestem bogatszy o następne doświadczenie.

Jacek

Autor:  Damian [ 12 lis 2009, o 21:16 ]
Tytuł:  Re: Informacje o sposobie użycia i dawkowaniu enzymu Pektopol PT

Wyrażę nie tylko swoją radość z udzielonej pomocy :)

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/