Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 18:20


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Różne cukry
PostNapisane: 2 mar 2013, o 15:25 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 mar 2013, o 14:23
Posty: 7
Lokalizacja: Łódź
W naszym dobrobycie mamy w sklepie różne rodzaje cukrów: trzcinowy, ciemny, wanilinowy/waniliowy i zwykła biała śmierć.

Czy dodatek innych cukrów może dodać jakiś plusów w walorach smakowych? - w żadnym z przepisów nic o tym nie ma, ale może ktoś eksperymentował?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Różne cukry
PostNapisane: 2 mar 2013, o 15:26 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Masz na myśli dodatek cukru do wina?

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Różne cukry
PostNapisane: 2 mar 2013, o 15:48 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 2 mar 2013, o 14:23
Posty: 7
Lokalizacja: Łódź
No tak, wszędzie w domyśle jest mowa tylko o białym cukrze. Cukier trzcinowy ma dodatkowe inne walory smakowe, tak samo ciemny.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Różne cukry
PostNapisane: 2 mar 2013, o 16:04 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Ja stosowałem do win póki co jak najbardziej oczyszczony cukier. Moim zdaniem taki jest najbardziej neutralny. Nie przypominam sobie też aby któryś z kolegów stosował cukier trzcinowy do wina.
Co innego z nalewkami gdzie "zabarwienie" smaku nutami nieoczyszczonego cukru może dać ciekawe rezultaty

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Różne cukry
PostNapisane: 13 lis 2013, o 22:11 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ja dosładzałem wino musujące po refermentacji "syropem" składającym się z brandy i cukru trzcinowego - efekt ciekawy ale przypuszcam, że z białym byłby podobny...
Do cydru do refermentacji dodawałem także trzcinowy i nie wyczułem innych nut smakowych niż przy białym...
Wniosek? Biały jest tańszy i niekoniecznie gorszy :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.022s | 16 Queries | GZIP : Off ]