Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 14:09


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dodawanie kwasku cytrynowego do moszczu.
PostNapisane: 10 kwi 2013, o 23:20 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 6 lis 2011, o 00:25
Posty: 153
Lokalizacja: Łódź
Widziałem się wczoraj z panią Ewą Kwapisz i dłuższą chwilę porozmawialiśmy o tematyce winiarskiej. Gorącą ciekawostką z tego spotkania jest kwestia dotycząca dodawania kwasu cytrynowego do moszczu. Na podstawie najnowszych badań stwierdzono, iż nie powinno się podczas przygotowywania moszczu i we wczesnych jego etapach fermentacji dodawać tegoż kwasu. Powodem jest jakoby właśnie w początkowej fazie fermentacji kwasek ten miał tendencję do przekształcania się w kwas octowy. Korzystając jednak z kwasu cytrynowego należy go mieszać z kwasem jabłkowym i winowym. Co więcej, do moszczy gronowych należy stosować jedynie kwas winowy. Zakładam, że czegoś więcej dowiemy się na przyszłych warsztatach w Biowinie.

_________________
Brzuch jest powodem, iż człowiek nie uznaje siebie tak łatwo za boga.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dodawanie kwasku cytrynowego do moszczu.
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 10:01 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Maciek Krawczyk napisał(a):
... w początkowej fazie fermentacji kwasek ten miał tendencję do przekształcania się w kwas octowy


Nie moge potwierdzić tego na podstawie swojej wieloletniej praktyki winiarskiej :D Niewielkie ilości ( w okolicach lub poniżej progu percepcji) kwasu octowego są pożyteczne, bo wzbogacają strukturę sensoryczną wina. Pożytki wynikające ze stosowania mieszaniny kwasów nie powinny dziwić, bo jakże pożądane w winie estry powstają w wyniku reakcji kwasów organicznych i różnych alkoholi ( te z kolei tworzą się jako produkt fermentacji).


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dodawanie kwasku cytrynowego do moszczu.
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 09:45 
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): 25 sty 2010, o 00:02
Posty: 102
nasze winogrona są wystarczająco kwaśne i zbędne jest je dodatkowo dokwaszać


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dodawanie kwasku cytrynowego do moszczu.
PostNapisane: 13 kwi 2013, o 10:13 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
1. Nie wszystkie nasze winogrona są wystarczająco kwaśne - i nie jest to teza prowokacyjna. Mam taka odmianę. Nie jest to oczywiście labrusca.
2. Pomimo że większość owoców również zawiera kwasy to są takie surowce które wymagają dokwaszania np. rabarbar
3. Oprócz win robi się również miody które z reguły wymagają dokwaszania.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.028s | 14 Queries | GZIP : Off ]