Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Wymrażanie wina.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=6&t=88
Strona 1 z 4

Autor:  Marek [ 20 gru 2009, o 15:25 ]
Tytuł:  Wymrażanie wina.

Mamy teraz dobrą pogodę na wymrażanie wina. Przy temperaturze -14 st.C częściowo zamarzły mi dość lekkie wina jabłkowo-pomarańczowe i wiśniowe.
Kilku win słodkich mróz nie ruszył zupełnie.
Wymrażanie zgodnie z teorią że najpierw zamarza woda ,powinno doprowadzić do zwiększenia ekstraktywności, alkoholu ale też i kwasów.
Aby to sprawdzić przeprowadziłem badania, których wyniki są takie:
1. wino jabłkowo-pomarańczowe: obj. początkowa 445 ml kwas jabłk. (obliczony, nie z pomiaru) 5g/l :
- obj. części rzadkiej (skrzepu lodowego po rozpuszczeniu) 95 ml, 1 Blg, kwas jabłk. 3,4 g/l
- obj. części gęstej 350 ml ,1,5 Blg, kwas jabłk. 5,4 g/l
2. wino wiśniowe obj. początkowa 0,7 l., kwas jabłk. (obliczony, nie z pomiaru) 7,2 g/l :
- obj. części rzadkiej ( w tym wypadku to określenie umowne dotyczące raczej smaku) 350 ml, -1,5 Blg, kwas jabłk. 3,7 g/l
- obj. częsci gęstej 800ml (uwaga j.w.), -2,5 Blg, kwas jabłk. 8,7 g/l

Wnioski:
1. Balling win o gęstości mniejszej niz gęstość wody po wymrożeniu spada, a win o gęstości większej niz gęstość wody rośnie. Nie kłóci się to chyba z prawami fizyki :D
2. Badania doustne (organoleptyczne) potwierdzają - co nie dziwi- skuteczność metody wymrażania: jest istotna różnica w smaku obu części.
3. Metoda ta ma istotne ograniczenie do win o umiarkowanej kwasowość.
4. Aby wymrażać wina słodkie trzeba poczekać na jeszcze niższe temperatury.
5. Bez nadmiernego ryzyka pęknięcia butelki możemy przechowywać na dworze wina do ok. - 15 st. C.

Autor:  shaman [ 21 gru 2009, o 02:14 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

Jeśli ktoś chcę wymrażać wino w większych ilościach,idealna do tego celu jest butla po wodzie tego typu:
Załącznik:
H2O_Bottle_fivegal_nohandle.jpg

Czy przetrzymywanie wina w ekstremalnej temperaturze tj. poniżej -20*C będzie miało negatywny wpływ na wino czy nie stanowi to żadnego problemu?

Autor:  zaksiu [ 21 gru 2009, o 22:16 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

Po wymrożeniu. W lewym kieliszku przed, a w prawym po. Widać kamień, który się wytrącił z o,25 l wina.

Autor:  Łukasz [ 27 gru 2009, o 12:50 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

Ja wymrażałem wino śliwkowe i powiem, że efekt mnie zaskoczył na plus...

Autor:  shaman [ 27 gru 2009, o 15:22 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

Z niecierpliwością czekam na minusowe temperatury bo do wymrożenia mam 20 litrów wina chabrowego.Dodałem 15 g kwasku a zapomniałem że dodałem również sok z 3 cytryn.Niestety wino wyszło zbyt kwaśne.Mrozy nadchodźcie!!

Autor:  Damian [ 27 gru 2009, o 17:12 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

Ujemne temperatury mają być już w tym tygodniu, ale nie wiem czy wystarczająco ujemne.

Autor:  tony halik [ 30 gru 2009, o 02:23 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

No już się nieźle zaczyna ;) Może zrobię próbę z moim mętnym śliwkowym? Tylko co z tą kwasowością? Wino stołowe i nie bardzo mi się spodoba spadek kwasowości. Trzeba będzie je potem znów dokwasić?

Autor:  Krzysztof [ 30 gru 2009, o 09:14 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

Jeżeli kwasowość wina spadnie to możesz ponownie dokwasić. Nie ma w tym przecież nic złego.

Autor:  Marek [ 31 gru 2009, o 01:39 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

tony halik napisał(a):
Tylko co z tą kwasowością? Wino stołowe i nie bardzo mi się spodoba spadek kwasowości. Trzeba będzie je potem znów dokwasić?


Tak, jak pisałem, po wymrożeniu i oddzieleniu części zamarzniętej będziemy mieli wino bardziej ekstraktywne, słodsze, o większej zawartości alkoholu i WIĘKSZEJ kwasowości :cry:

Autor:  tony halik [ 31 gru 2009, o 02:22 ]
Tytuł:  Re: Wymrażanie wina.

Kurka to źle zrozumiałem Cię Marku. To nawet nie ma co tego mrozić, jak kwasowość się zwiększy :(

Strona 1 z 4 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/