Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 12:55


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 20 gru 2009, o 15:25 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Mamy teraz dobrą pogodę na wymrażanie wina. Przy temperaturze -14 st.C częściowo zamarzły mi dość lekkie wina jabłkowo-pomarańczowe i wiśniowe.
Kilku win słodkich mróz nie ruszył zupełnie.
Wymrażanie zgodnie z teorią że najpierw zamarza woda ,powinno doprowadzić do zwiększenia ekstraktywności, alkoholu ale też i kwasów.
Aby to sprawdzić przeprowadziłem badania, których wyniki są takie:
1. wino jabłkowo-pomarańczowe: obj. początkowa 445 ml kwas jabłk. (obliczony, nie z pomiaru) 5g/l :
- obj. części rzadkiej (skrzepu lodowego po rozpuszczeniu) 95 ml, 1 Blg, kwas jabłk. 3,4 g/l
- obj. części gęstej 350 ml ,1,5 Blg, kwas jabłk. 5,4 g/l
2. wino wiśniowe obj. początkowa 0,7 l., kwas jabłk. (obliczony, nie z pomiaru) 7,2 g/l :
- obj. części rzadkiej ( w tym wypadku to określenie umowne dotyczące raczej smaku) 350 ml, -1,5 Blg, kwas jabłk. 3,7 g/l
- obj. częsci gęstej 800ml (uwaga j.w.), -2,5 Blg, kwas jabłk. 8,7 g/l

Wnioski:
1. Balling win o gęstości mniejszej niz gęstość wody po wymrożeniu spada, a win o gęstości większej niz gęstość wody rośnie. Nie kłóci się to chyba z prawami fizyki :D
2. Badania doustne (organoleptyczne) potwierdzają - co nie dziwi- skuteczność metody wymrażania: jest istotna różnica w smaku obu części.
3. Metoda ta ma istotne ograniczenie do win o umiarkowanej kwasowość.
4. Aby wymrażać wina słodkie trzeba poczekać na jeszcze niższe temperatury.
5. Bez nadmiernego ryzyka pęknięcia butelki możemy przechowywać na dworze wina do ok. - 15 st. C.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 21 gru 2009, o 02:14 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Jeśli ktoś chcę wymrażać wino w większych ilościach,idealna do tego celu jest butla po wodzie tego typu:
Załącznik:
H2O_Bottle_fivegal_nohandle.jpg

Czy przetrzymywanie wina w ekstremalnej temperaturze tj. poniżej -20*C będzie miało negatywny wpływ na wino czy nie stanowi to żadnego problemu?


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 21 gru 2009, o 22:16 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 16 gru 2009, o 11:22
Posty: 19
Po wymrożeniu. W lewym kieliszku przed, a w prawym po. Widać kamień, który się wytrącił z o,25 l wina.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 27 gru 2009, o 12:50 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ja wymrażałem wino śliwkowe i powiem, że efekt mnie zaskoczył na plus...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 27 gru 2009, o 15:22 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Z niecierpliwością czekam na minusowe temperatury bo do wymrożenia mam 20 litrów wina chabrowego.Dodałem 15 g kwasku a zapomniałem że dodałem również sok z 3 cytryn.Niestety wino wyszło zbyt kwaśne.Mrozy nadchodźcie!!

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 27 gru 2009, o 17:12 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Ujemne temperatury mają być już w tym tygodniu, ale nie wiem czy wystarczająco ujemne.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 30 gru 2009, o 02:23 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lis 2009, o 00:32
Posty: 78
Lokalizacja: Łódź
No już się nieźle zaczyna ;) Może zrobię próbę z moim mętnym śliwkowym? Tylko co z tą kwasowością? Wino stołowe i nie bardzo mi się spodoba spadek kwasowości. Trzeba będzie je potem znów dokwasić?

_________________
Pozdrawiam Rafał ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 30 gru 2009, o 09:14 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Jeżeli kwasowość wina spadnie to możesz ponownie dokwasić. Nie ma w tym przecież nic złego.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 31 gru 2009, o 01:39 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
tony halik napisał(a):
Tylko co z tą kwasowością? Wino stołowe i nie bardzo mi się spodoba spadek kwasowości. Trzeba będzie je potem znów dokwasić?


Tak, jak pisałem, po wymrożeniu i oddzieleniu części zamarzniętej będziemy mieli wino bardziej ekstraktywne, słodsze, o większej zawartości alkoholu i WIĘKSZEJ kwasowości :cry:


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wymrażanie wina.
PostNapisane: 31 gru 2009, o 02:22 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lis 2009, o 00:32
Posty: 78
Lokalizacja: Łódź
Kurka to źle zrozumiałem Cię Marku. To nawet nie ma co tego mrozić, jak kwasowość się zwiększy :(

_________________
Pozdrawiam Rafał ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.020s | 14 Queries | GZIP : Off ]