Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Refraktometr - różnice w skalach alkoholowych
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=62&t=615
Strona 1 z 1

Autor:  RyS [ 27 maja 2015, o 08:25 ]
Tytuł:  Refraktometr - różnice w skalach alkoholowych

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć różnicę w skalach alkoholowych na refraktometrach (obu wyskalowanych do pomiaru potencjalnego alkoholu w soku winogronowym ale to akurat nie powinno mieć wielkiego chyba znaczenia przy tłumaczeniu samej przyczyny takiej różnicy)?

Różnice są dosyć spore:
wg jednego np. z soku o zawartości cukru 10 Brix wyjdzie ok 4.8 % alc a wg drugiego z takiego samego soku wyjdzie ok 6.8 alc.
I najciekawsze jest to że skale te nie są równo przesunięte względem siebie tylko przybierają zupełnie inne wartości.

Skąd takie różnice w tych skalach? Czym te refraktometry się różnią (linki do przykładowych urządzeń są zupełnie przypadkowe - po prostu na obrazkach widać dokładnie te skale)?

http://lumen.en.alib.../Hot_Sale_Po...

http://www.gainexpre...tc-new-alcoh...

A skąd takie pytanie? Ano stąd, że zakupiłem refraktometr (taki jak ten z linku lumen.en) i na instrukcji jest na obrazku jedna skala a w samym urządzeniu druga - więc nie mam pojęcia jak to zinterpretować?!

Autor:  Damian [ 7 cze 2015, o 10:31 ]
Tytuł:  Re: Refraktometr - różnice w skalach alkoholowych

Co prawda zamieszczone linki do skali nie działają, ale postaram się odpowiedzieć.

Refraktometry są urządzeniami optycznymi do pomiaru gęstości płynów, ich skale przeważnie pokazują w zależności od przeznaczenia zawartość cukru, soli, glikolu lub innych substancji rozpuszczonych w płynie.
Wartości pośrednie które znajdują się nieraz na skalach refraktometrów takie jak poziom alkoholu, punkt krzepnięcia itp są wartościami obliczeniowymi i zależą od producenta urządzenia. O ile punkt krzepnięcia (zamarzania płynu) jest liczony dość jednoznacznie choć i tu może mieć znaczenie np ciśnienie atmosferyczne, to z wyliczeniem uzyskanego alkoholu na podstawie zawartości cukru już sprawa bardzo się komplikuje.
Zawartość alkoholu po fermentacji zależy od rodzaju drożdży, warunków fermentacji i wielu innych czynników, a nawet od naczynia w którym fermentacja przebiega 8-) i stąd mogą pojawiać się znaczne różnice.
Dlatego też dużo bardziej miarodajnym jest pomiar zawartości cukru w skali Brix (B) i ewentualne samodzielne przeliczanie, co stosują w znakomitej większości winiarze.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/