Ostatnia wizyta: Teraz jest 22 gru 2024, o 08:20


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 15 lut 2011, o 21:34 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Witam i proszę Was o radę.
Zasiarkowałem piro ok.1 g na 8 litrów wina. Przelałem do karafki 1 litrowej i przeniosłem do domu. No i po jakichś 3-4 dniach widzę bąbelki w butelce. Jeszcze trochę i miałbym wino musujące. Zaczęło fermentować. Gdy zlazłem do piwnicy w balonie był taki sam efekt ale na mniejszą skalę. Co mogło spowodować fermentacje, skoro piro było dosypane?
A i jeszcze, gdy sypnąłem troszkę pirosiarczynu do karafki zaczęłe sie reakcja ( burzenie, bąbelkowanie). Co to może być?
Pozdrawiam
Paweł


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 15 lut 2011, o 22:27 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Jeśli wino jest klarowne i nie ma drożdży to może to byc tylko nagazowanie, a właściwie brak odgazowania (zlej je w temp pokojowej, żeby odgazowac)
Ale jeśli są tam pracujące drożdże to po podwyższeniu temp obudziły się... Piro w takiej dawce nie zabija wszystkich szczepów drożdży...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 16 lut 2011, o 08:51 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Właśnie, wino nie jest klarowne. Potraktowałem następnym 1 g prio.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 16 lut 2011, o 10:31 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Dużo lepiej jest dawać "skuteczną" dawkę jednorazowo. Znaczy że lepiej było dać dwa gramy pirosiarczynu w jednej dawce niż dwie dawki po 1 g lub cztery po 0,5 g. To nie jest to samo, jeżeli chodzi o zatrzymanie fermentacji (bo pirosiarczyn daje się tez w innych celach). Jak ma się dużo wina powiedzmy 25 l., to warto przeprowadzić próbę jaka dawka pirosiarczynu jest skuteczna aby zatrzymać fermentację. Taka próba polega na ustawienia powiedzmy czterech buteleczek po 0,25 l. wina i stopniowe zwiększanie dawki.
Podsumowując trzeba siarkować "raz a dobrze".

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 16 lut 2011, o 12:58 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 515
Przed siarkowaniem schłodziłbym wino szybko i porządnie (jest po temu akurat dobra pogoda), żeby osłabić drożdże. Osłabione łatwiej ubić pirosiarczynem ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 31 maja 2011, o 17:18 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Witam.
Temat z winem z labruski nie umarł. Wasze doświadczenie jest bezcenne, z tym np. że balon dopiero zwolni sie po 1,5 - 2 lat ( Łukasz - ukłon w Twoją stronę). Ostatnio sprawdzałem wino. Stało się klarowne. Balling jest na takim samym poziomie co w lutym, tj. 6 stopni, ale wydaje mi sie że spada. I powoli zaczyna mi smakować, aczkolwiek do ocenienia cech organoleptycznych, smakowych i zapachowych potrzebny jest ekspert.
I macie też racje z tym że wino uczy cierpliwości... :)
Pozdrawiam.
Paweł


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.047s | 16 Queries | GZIP : Off ]