Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

wino z winogron
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=305
Strona 1 z 1

Autor:  Krambroz [ 8 paź 2011, o 22:11 ]
Tytuł:  wino z winogron

W Polsce winogrona dojrzewają tylko przy bardzo korzystnych warunkach, dlatego najlepiej nie fermentować czystego moszczu winogronowego (jak w krajach winiarskich), lecz do soku dodać odpowiednią ilość wody i cukru.
Należy zmiażdżyć winogrona, nalać na nie 1/3 przepisanej ilości wrzącej wody, po ochłodzeniu dodać zaczynu drożdżowego, po dniu przecedzić, na miazgę nalać 1/3 przepisanej letniej wody, po dniu odcedzić, uzyskany roztwór dolać do pierwszego w baniaku, na pozostałą miazgę dolać ostatnią część przepisanej letniej wody, po dniu scedzić, miazgę wygnieść, w uzyskanym roztworze na gorąco rozpuścić przepisany cukier i po ochłodzeniu dolać do baniaka, dodać pożywki i fermentować.
Przykłady na 10l wina:
wino 9% wino 11% - 12% wino 17%
5kg winogron 5,5kg winogron 6kg winogron
1,2kg cukru 1,5kg cukru 2,6kg cukru
6,5l wody 5,5l wody 5l wody
3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki

Winogrona czerwone tylko wtedy nadadzą winu kolor, gdy miazgę przefermentujemy przez co najmniej kilka (do 10) dni.

Autor:  Łukasz [ 9 paź 2011, o 16:06 ]
Tytuł:  Re: wino z winogron

Zacznijmy od tego, że Polska to dośc spory kraj i w różnych jej częściach różnie dojrzewają winogrona... Inną sprawą są odmiany winogron, których to mamy całkiem sporo i dajmy na to w centralnej i południowej części naszego kraju dojrzeją bez problemu...
Poza tym nie wiem skąd wzięło Ci się te 10 dni w miazdze jako warunek konieczny do uzyskania wina czerwonego bo ja ostatnio robiłem swoje GRONOWE czyli bez dodatku wody z pierwszego mojego plonu (czyli ok 2 litry) aurory i regenta - z czego regenta były tylko 2 kiście. Spodziewałem się wina różowego, a po tygodniu fermentacji z udziałęm miazgi regenta (bo z aurory był sam sok) uzyskałem ładny czerwony kolor...

Autor:  zajaczek83 [ 12 paź 2015, o 06:59 ]
Tytuł:  Re: wino z winogron

Witam sąsiada ja też z. Polesia
Łukasz ale kolega nie napisał że to warunek konieczny tylko przez kilka do 10 dni.
W tym roku miałem zrobić różowe z tego co musiałem zebrać po przymrozkach rondo, regent, c.cortis i m. foch ten ostatni nabrudził bardzo i wyciskany bezpośrednio po zgnieceniu.
Dodam że solaris już sie klaruje też gronowe moje pierwsze.

Autor:  zajaczek83 [ 12 paź 2015, o 12:22 ]
Tytuł:  Re: wino z winogron

Przy okazji zapytam dostanę gdzieś w Łodzi zestaw do miareczkowania.

Autor:  Waldek [ 18 paź 2015, o 13:43 ]
Tytuł:  Re: wino z winogron

zajaczek83 napisał(a):
dostanę gdzieś w Łodzi
Będzie ciężko, ale kupić możesz bez problemu. https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... %B3d%C5%BA
Wujek GOOGLE już na 4 miejscu podpowiada gdzie i za ile sprzedają (nie mylić z rozdają).

Autor:  zajaczek83 [ 24 paź 2015, o 23:38 ]
Tytuł:  Re: wino z winogron

Już w tym roku sobie odpuszczę pierwsze koty z płoty,choć trzy lata uprawy powinny zmobilizować.

Autor:  zajaczek83 [ 8 gru 2015, o 02:44 ]
Tytuł:  Re: wino z winogron

Jakaś tu cisza jak tam u was wasze gronowe wina?
Mój solaris wytrawny kwas nie mierzony ale dla mnie ok nie jest kwaśne,była goryczka ale po wytrąceniu się kamienia winnego w chłodzie jest akceptowalna.
A co tam u was.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/