Ostatnia wizyta: Teraz jest 27 kwi 2024, o 17:37


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 16 lut 2010, o 14:31 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 09:32
Posty: 50
Mam taki problem: na początku listopada zrobiłam 25 l czwórniaka syconego, rozlałam go do dwóch balonów (10 i 15 l) i dodałam po połowie przygotowanej MD. Oba baloniki ładnie pracowały, chociaż jeden pracował intensywniej. Po 6 tygodniach zlałam oba miody (nie mieszając ich). Ostatnio zajrzałam do miodków i ku mojemu zdziwieniu jeden pachniał delikatnie, a drugi dość mocno i nieciekawie. Oba spróbowałam i ten co pachniał delikatnie jest w miarę OK, oczywiście jak na ten etap. Ale ten drugi smakuje jak piwo: gorzki i czuć drożdże. Czy potraficie to wytłumaczyć? Czy muszę się już martwić? Z góry dziękuję.
Pozdrawiam,
Mysza


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 16 lut 2010, o 17:34 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Może czekając na koniec pracy drożdży w drugim balonie ten stał bezproduktywnie z osadem? Ciężko coś napisać "po omacku" przynieś próbki na zlot...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 16 lut 2010, o 20:13 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1080
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Czy miód był sycony z dodatkami, jeśli tak to z jakimi?? jakich drożdży użyłaś oraz pożywek, przy homogenicznych miodach te ostatnie są bardzo istotne dla prawidłowości procesu fermentacji.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 17 lut 2010, o 09:05 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 09:32
Posty: 50
Syciłam bez dodatków. Użyłam drożdży miodowych z Biowinu. Były w zestawie z pożywką. Teraz nie pamiętam jaką. Nad osadem żaden długo nie stał bo po 6 tygodniach zlałam oba. Miód ma dopiero jakieś trzy miesiące więc liczę, że jeszcze się poprawi, ale bardzo martwi mnie ta gorycz. Na forum swimp czytałam, że przyczyną może być za długie sycenie miodu, ale to nie jest raczej ten przypadek bo oba miody pochodzą, że tak powiem, z tego samego garnka, więc skąd ta różnica smaku??
Mysza


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 17 lut 2010, o 21:54 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1080
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Ja obstawiał bym problemy z fermentacją, 1 opakowanie pożywki to mało przy miodzie homogenicznym syconym, mogło również dojść do zakażenia nastawu, uważaj to może się przenosić (wysterylizuj sprzęt, piro i wrzątek lub spirytus 70%).
5 marca ma być spotkanie w Biowinie przynieś próbki miodów (dobrego i gorzkiego) może ktoś postawi jednoznaczną diagnozę, ale jeśli to coś coś poważnego to już raczej wiele nie zrobisz, do tego czasu proponuję na wszelki wypadek trzymać go w bardzo zimnym pomieszczeniu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 2 mar 2010, o 17:24 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 09:32
Posty: 50
Damian,
W sobotę byłam w Biowinie i pani (niestety nie wiem jak się nazywa) powiedziała, że wystarczy miód dosłodzić. Co Ty na to?
Mysza


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 2 mar 2010, o 18:03 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ja proponuję jednak przynieść na spotkanie...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 2 mar 2010, o 18:12 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 503
Mysza, jedynymi osobami umocowanymi do ferowania wyroków w Biowinie w sposób odpowiedzialny to szefowa Kwapisz oraz Iza. Głowę daję, że żadne z nich nie było w sobotę, bo obie mają rozeznanie w różnicy pomiędzy "gorzkością", a "wytrawnością" i żadna nie zaleciłaby dosłodzenia celem likwidacji goryczy. Jak stwierdził przedmówca - przynieś sample 5.3.10


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 5 gru 2010, o 05:56 
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 mar 2010, o 21:23
Posty: 131
Lokalizacja: Łódź
Mysza z Łodzi napisał(a):
zrobiłam 25 l czwórniaka syconego, Ostatnio pachniał dość mocno i nieciekawie. spróbowałam gorzki i czuć drożdże.

Jak Twoje miody dziś? :?: Czy było to groźne? :?:
3/4 roku minęło i pewnie co nie co ciekawego możesz napisać.
Pozdrawiam.

_________________
Jeśli masz ochotę na kielicha -opór jest daremny.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Gorzki posmak miodu
PostNapisane: 27 wrz 2012, o 12:55 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 20 wrz 2011, o 21:45
Posty: 38
Lokalizacja: Łódź
Cześć, mam podobny problem.
Rok temu nastawiłem miód no i pachnie wyśmienicie. Ma niezłego "kopa" ale brak mu smaku.
Pierwszy osad zlałem po kilku tygodniach, ale później dosyć długo stał z drugą porcją osadu choć było go dużo mniej.
Miodu jest chyba 20l. (niecałe) i jest to czwórniak. Czy macie jakieś pomysły na odzyskanie smaku?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.061s | 14 Queries | GZIP : Off ]