Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 kwi 2024, o 19:43


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 17 lis 2012, o 22:19 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Jest to trójniak,napowietrzałem półtorej godziny,temperatura 20 stopni i ta sama była drożdży.Miód był od Polski Pszczelarz z aukcji z forum domowych winiarzy.


Ostatnio edytowano 17 lis 2012, o 22:23 przez kolman, łącznie edytowano 1 raz
Błąd gramatyczny


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 18 lis 2012, o 11:09 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Zmusiłeś mnie Kolman do napisania posta pod postem,odbierając mi możliwość edycji.

Ale do rzeczy,to był mój ostatni post w formie nie chodzi czy coś w tym rodzaju.
Przeniosłem miód z kotłowni do kuchni gdzie w której jest cieplej i skończył się problem z brakiem fermentacji,oczywiście czas też zrobił swoje. A swoją drogą to miód faktycznie blokuje wydobywanie się dwutlenku,po wymieszaniu wychlapało mi prawie całą wodę z rurki,takiej serii jeszcze nie widziałem.

No teraz zostaje tylko nadzieja że drożdże rozwinęły się na tyle,że dorobią do końca.

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.Kolmanowi też :lol:


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 18 lis 2012, o 11:56 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Jeśli nie czytałeś, to przeczytaj "Podstawy fermentacji miodów" oraz "Zatrzymanie lub spowolnienie fermentacji - jak je powstrzymać". To jest wiedza w pigułce niezbędna przed nastawieniem miodu.

Na naszym forum możliwość edycji wygasa po 30 minutach od napisania. Takie są ustawienia konfiguracyjne forum. Kolman zatem nic nie zablokował - po prostu czas na edycję wygasł.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 18 lis 2012, o 19:07 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
A to zwracam honor,ale w takim razie można pisać posta pod postem jak dobrze rozumuję.
Co do czytania to czytałem zanim się zabrałem za miody wszystko co było do przeczytania na stronie łódzkiej i dlatego zalogowałem się na tym Forum,bo wiedza w temacie jest przekazana bardzo przejrzyście i zabrana w jednym miejscu.
A przy moim pierwszym miodku trochę spanikowałem,jak to było przy pierwszym winie. :oops:

Jeszcze raz dziękuję i napiszę jak wyjdzie miodzik.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 18 lis 2012, o 21:09 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1080
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Czyli wszystko idzie ok i bardzo dobrze. :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 5 gru 2012, o 11:31 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Mam jeszcze pytanie,czy mieszać miód do końca fermentacji,czy przy mniejszym Blg już nie trzeba,a jak nie to od ilu Blg nie mieszać.

I jeszcze mam do was prośbę,czy moglibyście podać linki gdzie można zakupić dobre paski do mierzenia Ph,lub jakieś dobre i proste urządzenie.

Pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 5 gru 2012, o 19:19 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Mieszanie miodu ma na celu poprawienie warunków w jakich drożdże pracują. Potencjalnie zapobiega to zatrzymaniu się fermentacji. Kiedy już miód wystarczająco odfermentował (np. trójniak osiągnął blg około 10st. - 8 st.) to już nie musisz mieszać i spokojnie czekasz aż nastaw przestanie fermentować.

Paski możesz kupić w specjalistycznym sklepie z odczynnikami. Te dokładne sa niestety drogie.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 5 gru 2012, o 23:05 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 11 gru 2011, o 12:02
Posty: 12
Lokalizacja: Łódź
Krzysztof napisał(a):
Mieszanie miodu ma na celu poprawienie warunków w jakich drożdże pracują. Potencjalnie zapobiega to zatrzymaniu się fermentacji. Kiedy już miód wystarczająco odfermentował (np. trójniak osiągnął blg około 10st. - 8 st.) to już nie musisz mieszać i spokojnie czekasz aż nastaw przestanie fermentować.

Paski możesz kupić w specjalistycznym sklepie z odczynnikami. Te dokładne sa niestety drogie.


Przepraszam za offtopic, ale...
Gdzie w Łodzi kupić odczynniki chemiczne?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 5 sty 2013, o 22:23 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 11:44
Posty: 252
Zależy jakie odczynniki chcesz kupić. Myślę, że Slinap na Limanowskiego może mieć coś, ewentualnie POCH powinien mieć przedstawicielstwo handlowe. Wszystko zależy od tego jakie ilości jakich odczynników potrzebujesz.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Miód Kowieński
PostNapisane: 7 sty 2013, o 14:02 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 515
Rynkiem odczynników w Łodzi rządzi Chemia na Brukowej :)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.043s | 15 Queries | GZIP : Off ]