Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Hyćczak
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=612
Strona 1 z 1

Autor:  Damian [ 13 maja 2015, o 20:30 ]
Tytuł:  Hyćczak

Przepis na miód z owoców czarnego bzu zwanego również hyćczakiem.

- ok. 15 litrów wody (ja używam filtrowanej);
- 10 litrów miodu wielokwiatowego (wiaderko 14 kg, można kupić w sklepie z miodami na ul. Gdańskiej);
- 2,5 litra silnej MD z drożdży miodowych (ja używam szczepu Johannisberg m/35 ale mogą być również Fermivin PDM lub G-995)
- 6 litrów soku z owoców czarnego bzu (sok z sokownika);
- 10g pożywki DAF (do początkowej fazy fermentacji);
- 15g pożywki kompleksowej:np: Activit lub Kombi (po kilku "4-5" dniach trwania fermentacji burzliwej).

Miód przygotowujemy jako niesycony.
Balling początkowy powinien wynosić 32-37 B (w przypadku zbyt wysokiego poziomu cukru nalezy dodać odpowiednią ilość wody). Dla ułatwienia startu miód można dodawać w pewnym odstępie czasu w 2 porcjach.
Pierwsze dwie doby należy prowadzić napowietrzanie nastawu 2-3 x dziennie po 15 min. Fermentację prowadzić w temp. 16-20 st. C.
Gotowy do spożycia po ok 9 miesiącach, z wiekiem gubi nieco barwnik ale staje się jeszcze lepszy (nie śpieszyć się z butelkowaniem, można po ok 2-3 latach).

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/