Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Hyćczak http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=612 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Damian [ 13 maja 2015, o 20:30 ] |
Tytuł: | Hyćczak |
Przepis na miód z owoców czarnego bzu zwanego również hyćczakiem. - ok. 15 litrów wody (ja używam filtrowanej); - 10 litrów miodu wielokwiatowego (wiaderko 14 kg, można kupić w sklepie z miodami na ul. Gdańskiej); - 2,5 litra silnej MD z drożdży miodowych (ja używam szczepu Johannisberg m/35 ale mogą być również Fermivin PDM lub G-995) - 6 litrów soku z owoców czarnego bzu (sok z sokownika); - 10g pożywki DAF (do początkowej fazy fermentacji); - 15g pożywki kompleksowej:np: Activit lub Kombi (po kilku "4-5" dniach trwania fermentacji burzliwej). Miód przygotowujemy jako niesycony. Balling początkowy powinien wynosić 32-37 B (w przypadku zbyt wysokiego poziomu cukru nalezy dodać odpowiednią ilość wody). Dla ułatwienia startu miód można dodawać w pewnym odstępie czasu w 2 porcjach. Pierwsze dwie doby należy prowadzić napowietrzanie nastawu 2-3 x dziennie po 15 min. Fermentację prowadzić w temp. 16-20 st. C. Gotowy do spożycia po ok 9 miesiącach, z wiekiem gubi nieco barwnik ale staje się jeszcze lepszy (nie śpieszyć się z butelkowaniem, można po ok 2-3 latach). |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |