Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 12:27


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 13:06 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Wypróbowałem przepis na powidła śliwkowe jaki niedawno dostałem.
Na dno garnka lub dużej patelni sypiemy warstwę cukru o grubości 4 do 5 mm. Następnie układamy na niej wydrylowane śliwki. Naczynie stawiamy na bardzo małym ogniu i trzymamy ok. 12 godzin bez pokrywki. W tym czasie nie mieszamy !
W efekcie otrzymujemy powidła z apetycznymi skórkami, a nie , jak w klasycznej wersji , jednorodne.
Ilość śliwek i moc grzania ustalamy doświadczalnie wg upodobań co do słodkości i konsystencji.
Przed nałożeniem do słoików należy delikatnie powidła wymieszać.
Do śliwek można dodać różne rzeczy: imbir, kardamon, skórkę pomarańczową itd.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 15:39 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Na pewno wypróbuję:)
Marku, a czy byłeś na warsztatach w Biowinie? Tam też miały być robione jakieś powidła... Masz może tamten przepis?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 18:43 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 13:48
Posty: 148
Lokalizacja: Koluszki
Z tego co pamiętam nie było podanych żadnych przepisów ale mogę źle pamiętać.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 21:10 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
"...WSPÓLNIE PRZYGOTUJEMY RÓWNIEŻ SMACZNE POWIDŁA ŚLIWKOWE Z DODATKIEM FRUKTA-ŻELU, PRODUKTU W PEŁNI NATURALNEGO, ZAWIERAJĄCEGO NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI PEKTYNĘ Z POLSKICH JABŁEK."
To cytat z ogłoszenia na stronie biowinu


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 7 wrz 2010, o 22:48 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 503
Tak było. Ale o przepisie nikt nie mówił.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 8 wrz 2010, o 10:06 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
OK,
podam stosowany przepis ale nie ma w nim nic odkrywczego:
- 1 kg owoców
- 0,3 - 0,5 kg cukru
- 100 ml. zimnej wody
- frukta-żel (BIOWIN)

1. Owoce umyć, wypestkować, większe rozdrobnić
2. Frukta-żel wymieszać z dwoma łyżkami cukru, dodać wodę. Całość wlać do gotujących się owoców intensywnie mieszając.
3. Wsypać pozostałą ilość cukru, gotować do całkowitego rozpuszczenia.
4. Aby zachować kolor i podkreślić smak konfitury należy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
4. Gorącą konfiturę nałożyć do słoików, zakręcić i postawić dnem do góry.

Celem przygotowywania powideł była prezentacja środka żelującego sprzedawanego przez BIOWIN a produkowanego przez zakłady w Jaśle. Środek ten jest znakomitej jakości, produkowany z jabłek. Ma bardzo przyjemny jabłkowy aromat i znakomicie żeluje.
Jako próba kontrolna był użyty inny środek żelujący, produkcji chińskiej. Tańszy, ale słabo żelujący o "przyjemnym" zapaszku mączki rybnej.
Produkty Dr. Oetker są droższe i również nie pachną tak pięknie ja frukta-żel.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 13 wrz 2010, o 22:25 
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): 25 sty 2010, o 00:02
Posty: 102
korzystałem z frukta-żelu ale w moim przypadku bardzo słabo ściągał,chętnie poznam zdanie ekspertów zakładając ,że robiłem wszystko wg instrukcji :(


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 13 wrz 2010, o 23:17 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 503
U mnie tak ściągnęło, że dżem jadę krajzegą, bo łyżki i noże odbijają się od powierzchni... :x


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 14 wrz 2010, o 09:10 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
waclaw1960
Czy stosowała taki produkt jak na zdjęciu. Zastosowany w/g przepisu zeluje znakomicie. Podczas warsztatów próbki kontrolne innych producentów dawały znacznie gorsze wyniki, zwłaszcza żelatyna chińska.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Powidła śliwkowe inaczej.
PostNapisane: 15 wrz 2010, o 20:31 
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): 25 sty 2010, o 00:02
Posty: 102
tak właśnie ten produkt,zakupiony w Biowinie :(


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.027s | 14 Queries | GZIP : Off ]