Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Powidła śliwkowe inaczej.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=180
Strona 2 z 2

Autor:  Geronimo [ 24 wrz 2011, o 14:22 ]
Tytuł:  Re: Powidła śliwkowe inaczej.

Witajcie ;)
Chciałbym podziękować Markowi za przepis na powidła śliwkowe.
Wyszły świetne,bez czasochłonnego i bezsensownego mieszania ich co jakiś czas.
Ślęczenie przy powidłach było nieznośne.Obecnie rzadko kto ma czas aby się tak angażować.
A tak mamy świetne powidła które się same robią :)
Polecam i jeszcze raz dziękuję :D
pozdrawiam

Autor:  Geronimo [ 7 paź 2011, o 09:10 ]
Tytuł:  Re: Powidła śliwkowe inaczej.

waclaw1960 napisał(a):
korzystałem z frukta-żelu ale w moim przypadku bardzo słabo ściągał,chętnie poznam zdanie ekspertów zakładając ,że robiłem wszystko wg instrukcji :(


Zastosowałem ,,Frukta-żel" do śliwek.Zastosowany zgodnie z instrukcją dał bardzo dobre rezultaty.Nie jest łatwo go dobrze rozmieszać.Ale wydaje mi się że jedno opakowanie starcza na większą niż 1 kg. ilość owoców (jak zaleca producent)
Jest lepszy niż cukry żelujące Dr. Oetkera.
pozdrawiam

Autor:  Damian [ 7 paź 2011, o 20:28 ]
Tytuł:  Re: Powidła śliwkowe inaczej.

Ilość owoców na 1 opakowanie Frukta żelu wynika również od ilości naturalnej pektyny w owocach, np jabłka mają jej tyle, że nie ma potrzeby czegokolwiek dodawać, a np do pomarańczy na 1 kg jest nawet nieco za mały (zależny od soczystości).

Autor:  Geronimo [ 4 sie 2012, o 10:24 ]
Tytuł:  Re: Powidła śliwkowe inaczej.

Wydaje mi się że tegoroczny Frukta- żel słabiej ściąga niż ten np. ;) ubiegłoroczny.
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale Biowin chyba ( z konieczności) zmienił dostawcę powyższej pektyny ?
Tym niemniej pozostaje bdb. tylko mniej wydajny.
pozdrawiam

Strona 2 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/