Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 23:51


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Syrop z kwiatów z czarnego bzu
PostNapisane: 6 cze 2010, o 21:22 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Kwitnie czarny bez, warto więc wykonać syrop z kwiatów czarnego bzu. Można go stosować jako dodatek do nastawów win owocowych. Nadaje winom elegancki muskatowy smak - podnosząc jakość zwłaszcza wina jabłkowego.

Baldachy kwiatów cz. bzu zbieramy w słoneczny dzień. Kwiatuszki zdejmujemy z baldaszków np. za pomocą grzebienia.
Receptura:
-1/2 litra kwiatów cz. bzu
-1 kg cukru
-1/2 litra wody
-kwasek cytrynowy 50 g.
-sok z 2-ch cytryn
-1/4 skórki sparzonej cytryny zebrana nożykiem do obierania ziemniaków

Przygotowujemy gęsty syrop z cukru z dodatkiem kwasku cytrynowego i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący syrop wsypujemy kwiaty cz. bzu i mieszamy gotując przez chwilkę. Dodajemy obraną skórkę cytryny. Jak syrop lekko przestygnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Syrop mieszamy od czasu do czasu. Przestudzony syrop odcedzamy na sitku do butelki z ciemnego szkła.
Duża ilość cukru zabezpiecza tak przygotowany syrop przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów.
Proponowany dodatek to około 50 - 100 ml na 10 litrów. Należy jednak dostosować ilość dodawanego syropu do własnego smaku. Lepiej dać na początek mniej aby aromat ten nie zdominował innych składników nastawu.

Można go również stosować jako dodatek aromatyzujący do zimowej herbaty lub latem do wody mineralnej.
Moim zdaniem jest wart włożonego trudu w przygotowanie.

Kwiat cz. bzu nie dla wszystkich pachnie zachęcająco. Nie należy się tym zapachem kierować. Przygotowany syrop ma bardzo dobry smak i aromat. Wątpiących zachęcam do przygotowania niewielkiej ilości na spróbowanie.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 7 cze 2010, o 21:03 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Dziś właśnie zrobiłem ten syrop, jest super, może jeszcze zdołam zrobić porcję przed końcem okresu kwitnienia, będzie zapas na zimę jak dotrzyma ;) .


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 8 cze 2010, o 08:47 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Krzysztof napisał(a):
-kwasek cytrynowy 50 g.
-sok z 2-ch cytryn
-1/4 skórki sparzonej cytryny zebrana nożykiem do obierania ziemniaków


Nie wychodzi to to za kwaśne?

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 8 cze 2010, o 09:02 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Moim zdaniem nie wychodzi za kwaśne. Tam jest sporo cukru i taka ilość kwasku cytrynowego daje dobry balans. Sok z cytryny wnosi głównie aromaty. Ilość wnoszonego kwasu jest niewielka.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 8 cze 2010, o 21:14 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Napój sporządzony z tego syropu i wody jest kwaśno-słodki, jeśli ktoś nie lubi takiej ilości kwasu może zmniejszyć ale raczej niewiele bo wyjdzie ulepek, a w podanej przez Krzysztofa formie świetnie gasi pragnienie w obecne upały.
Dziś poczęstowałem koleżeństwo w pracy i padło stwierdzenie, że smakuje prawie jak trzy cytryny firmy zbyszko ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 9 cze 2010, o 11:52 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Rozumiem, że Zbyszko musi się trochę podciągnąć aby zlikwidować tę różnicę.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 14 cze 2010, o 16:06 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 lis 2009, o 15:33
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź
Przepis sprawdziłem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nie myślałem, że można uzyskać taki efekt z kwiatów. Jak dla mnie to to 3 cytryn Zbyszka w ogóle nie przypomina, ale rzecz gustu.
Ma ktoś może jeszcze podobny przepis ale z wykorzystaniem owoców czarnego bzu?

_________________
Pozdrawiam Łukasz.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 14 cze 2010, o 16:12 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
TUTAJ jest też fajny przepis ale z rabarbaru. Warto zrobić! Przepis szybki i prosty.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 17 lip 2010, o 14:47 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 23:28
Posty: 97
Lokalizacja: Brzeziny
Ten syrop zrobiłem w zimę w tamtym roku i zupełnie o nim zapomniałem!:) Muszę go odszukać i na upalne dni będzie jak znalazł.W tym roku trzeba nastawić solidną porcyjkę na zimę i do kupażów.
Wg. zaleceń Krzysztofa również zrobiłem Hiram.Ale to już niech On oceni jaki był w smaku ;)
pozdrawiam

_________________
Pozdrawiam Adam!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu
PostNapisane: 9 cze 2011, o 12:08 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
A oto alternatywny przepis wg. Ireny Gumowskiej:
35 baldachów zalać ochłodzonym syropem sporządzonym z:
2 kg cukru
1,5 l wody
3-4 łyżeczek kwasu cytr.
i 1 cytryny pokrojonej w plastry
Po 48 godz. odcedzić, i zlać syrop do butelek.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.034s | 16 Queries | GZIP : Off ]