Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Syrop z kwiatów z czarnego bzu
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=152
Strona 1 z 2

Autor:  Krzysztof [ 6 cze 2010, o 21:22 ]
Tytuł:  Syrop z kwiatów z czarnego bzu

Kwitnie czarny bez, warto więc wykonać syrop z kwiatów czarnego bzu. Można go stosować jako dodatek do nastawów win owocowych. Nadaje winom elegancki muskatowy smak - podnosząc jakość zwłaszcza wina jabłkowego.

Baldachy kwiatów cz. bzu zbieramy w słoneczny dzień. Kwiatuszki zdejmujemy z baldaszków np. za pomocą grzebienia.
Receptura:
-1/2 litra kwiatów cz. bzu
-1 kg cukru
-1/2 litra wody
-kwasek cytrynowy 50 g.
-sok z 2-ch cytryn
-1/4 skórki sparzonej cytryny zebrana nożykiem do obierania ziemniaków

Przygotowujemy gęsty syrop z cukru z dodatkiem kwasku cytrynowego i doprowadzamy do wrzenia. Na wrzący syrop wsypujemy kwiaty cz. bzu i mieszamy gotując przez chwilkę. Dodajemy obraną skórkę cytryny. Jak syrop lekko przestygnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Syrop mieszamy od czasu do czasu. Przestudzony syrop odcedzamy na sitku do butelki z ciemnego szkła.
Duża ilość cukru zabezpiecza tak przygotowany syrop przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów.
Proponowany dodatek to około 50 - 100 ml na 10 litrów. Należy jednak dostosować ilość dodawanego syropu do własnego smaku. Lepiej dać na początek mniej aby aromat ten nie zdominował innych składników nastawu.

Można go również stosować jako dodatek aromatyzujący do zimowej herbaty lub latem do wody mineralnej.
Moim zdaniem jest wart włożonego trudu w przygotowanie.

Kwiat cz. bzu nie dla wszystkich pachnie zachęcająco. Nie należy się tym zapachem kierować. Przygotowany syrop ma bardzo dobry smak i aromat. Wątpiących zachęcam do przygotowania niewielkiej ilości na spróbowanie.

Autor:  Damian [ 7 cze 2010, o 21:03 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

Dziś właśnie zrobiłem ten syrop, jest super, może jeszcze zdołam zrobić porcję przed końcem okresu kwitnienia, będzie zapas na zimę jak dotrzyma ;) .

Autor:  kolman [ 8 cze 2010, o 08:47 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

Krzysztof napisał(a):
-kwasek cytrynowy 50 g.
-sok z 2-ch cytryn
-1/4 skórki sparzonej cytryny zebrana nożykiem do obierania ziemniaków


Nie wychodzi to to za kwaśne?

Autor:  Krzysztof [ 8 cze 2010, o 09:02 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

Moim zdaniem nie wychodzi za kwaśne. Tam jest sporo cukru i taka ilość kwasku cytrynowego daje dobry balans. Sok z cytryny wnosi głównie aromaty. Ilość wnoszonego kwasu jest niewielka.

Autor:  Damian [ 8 cze 2010, o 21:14 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

Napój sporządzony z tego syropu i wody jest kwaśno-słodki, jeśli ktoś nie lubi takiej ilości kwasu może zmniejszyć ale raczej niewiele bo wyjdzie ulepek, a w podanej przez Krzysztofa formie świetnie gasi pragnienie w obecne upały.
Dziś poczęstowałem koleżeństwo w pracy i padło stwierdzenie, że smakuje prawie jak trzy cytryny firmy zbyszko ;)

Autor:  Krzysztof [ 9 cze 2010, o 11:52 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

Rozumiem, że Zbyszko musi się trochę podciągnąć aby zlikwidować tę różnicę.

Autor:  tornadoretkinia [ 14 cze 2010, o 16:06 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

Przepis sprawdziłem i bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Nie myślałem, że można uzyskać taki efekt z kwiatów. Jak dla mnie to to 3 cytryn Zbyszka w ogóle nie przypomina, ale rzecz gustu.
Ma ktoś może jeszcze podobny przepis ale z wykorzystaniem owoców czarnego bzu?

Autor:  Krzysztof [ 14 cze 2010, o 16:12 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

TUTAJ jest też fajny przepis ale z rabarbaru. Warto zrobić! Przepis szybki i prosty.

Autor:  shaman [ 17 lip 2010, o 14:47 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

Ten syrop zrobiłem w zimę w tamtym roku i zupełnie o nim zapomniałem!:) Muszę go odszukać i na upalne dni będzie jak znalazł.W tym roku trzeba nastawić solidną porcyjkę na zimę i do kupażów.
Wg. zaleceń Krzysztofa również zrobiłem Hiram.Ale to już niech On oceni jaki był w smaku ;)
pozdrawiam

Autor:  Marek [ 9 cze 2011, o 12:08 ]
Tytuł:  Re: Syrop z kwiatów z czrnego bzu

A oto alternatywny przepis wg. Ireny Gumowskiej:
35 baldachów zalać ochłodzonym syropem sporządzonym z:
2 kg cukru
1,5 l wody
3-4 łyżeczek kwasu cytr.
i 1 cytryny pokrojonej w plastry
Po 48 godz. odcedzić, i zlać syrop do butelek.

Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/