Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Chutney (ćatni)
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=276
Strona 1 z 1

Autor:  voy [ 19 cze 2011, o 20:01 ]
Tytuł:  Chutney (ćatni)

W wziązku z tym,że chutneye cieszyły się na ostatnim spotkaniu sporym zainteresowaniem przedstawiam przepis na chutney ze sliwek (alu bukhara ćatni)
2 kg śliwek węgierek
1 główka czosnku
1 szklanka octu
3 dkg świeżego imbiru lub 2 łyżeczki mielonego imbiru
10 straczków czerwonej ostrej papryki lub 1 łyżeczka sproszkowanej
2 łyżki stołowe soli
ewentualnie ok. 25 dkg cukru.
Do dużego naczynia włożyć umyte śliwki (bez pestek) i podgrzewać na małym ogniu.
Cukier wymieszać z octem i pozostałymi składnikami(czosnek,imbir,papryka drobno posiekana)
Zalać śliwki kiedy puszczą sok.
Smazyć na bardzo małym ogniu,często mieszając,aż wytworzy się jednolita gęsta masa,co potrwa kilka godzin.
przełożyć do słoików,zapasteryzować.
Nie spożywać przed upływem tygodnia,bo chutney musi dojrzeć.
Dobrze zakonserwowany chutney można przechowywać przez kilka lat.

przepis wg ksiązki "Kari na bananowym liściu"

sporo przepisów tutaj http://www.indianfoodforever.com/chutney/

Autor:  kolman [ 20 cze 2011, o 00:07 ]
Tytuł:  Re: Chutney (ćatni)

Voy'u nie wiedziałem, że tak dobrze władasz hindi;)

Dzięki za przepis i linka, na pewno skorzystam bo Twoje chutneye były pierwsza klasa!

Autor:  Damian [ 20 cze 2011, o 21:45 ]
Tytuł:  Re: Chutney (ćatni)

Czy ten który był z agrestu (przepyszny) to wg powyższego przepisu jedynie ze zmianą owoców?

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/