Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Kwaśna kawa - co robić ?
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=78&t=686
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 24 sie 2016, o 14:07 ]
Tytuł:  Kwaśna kawa - co robić ?

Bardzo nie lubię kwaśnej kawy. Piję ją z ekspresu albo kawiarki - innych metod parzenia nie stosuję , chyba że goście sobie życzą inaczej :o
Co jakiś czas trafiam na bardzo dobrą kawę, ale przyjemność jej picia odbiera mi podwyższona kwasowość .
Wpadłem na myśl, żeby do filiżanki wsypać sody oczyszczonej - tyle, co na czubku noża. To działa :D
Nie zauważyłem negatywnego wpływu na smak kawy :)

Autor:  Geronimo [ 7 wrz 2016, o 10:50 ]
Tytuł:  Re: Kwaśna kawa - co robić ?

Marku - mam wrażenie że bardzo dobra kawa nie powinna być kwaśna ;)
Banałem jest twierdzić że trzeba kupować kawę dobrej jakości.
Arabiki meksykańskie czy kolumbijskie i ekwadorskie potrafią być bdb.
Robusta to niestety tylko wypełniacz.Różnica smaku między dobrą arabiką a robustą kolosalna.
A wiadomo że arabiki do mieszanek daje się niewiele.
pozdrawiam
D.

Autor:  Marek [ 7 wrz 2016, o 17:15 ]
Tytuł:  Re: Kwaśna kawa - co robić ?

Oprócz kaw kupowanych przez siebie dostaje się czasem kawy w prezencie :o
Robustę dodaje się w niewielkich ilościach do szlachetnych mieszanek, bo zawiera więcej kofeiny i daje tony cięższe, ziemiste i czekoladowe.
Dobrą praktyką jest robienie mieszanek samodzielnie - dotyczy to też herbaty.

Autor:  Damian [ 12 wrz 2016, o 18:38 ]
Tytuł:  Re: Kwaśna kawa - co robić ?

Zaparzanie poprzez filtr papierowy tzw kawa zalewana również nieco zmniejsza kwasowość.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/