Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

wino mandarynkowe
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=122
Strona 1 z 3

Autor:  stragu [ 22 lut 2010, o 15:39 ]
Tytuł:  wino mandarynkowe

Witam,mam taki problem ze ustala mi fermentacja po tygodniu,chyba za szybko przesitkowalem wino i zaraz dwa dni później fermentacja całkiem ustala...wino jest dość mocne bo poszło trochę cukru ale nie wiem co robić czy jeszcze dorobić drożdży
?? jak panowie myślicie?

Autor:  Marcin [ 22 lut 2010, o 16:15 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

Może napisz jakie dałeś drożdże, ile cukru, jak duży nastaw bo z tych informacji które dałeś nie da się za dużo wywnioskować.

Autor:  stragu [ 22 lut 2010, o 17:02 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

drożdże importowane uniwersalne,nastawu wyszło 25 litrów a cukru poszło około 5 kg codziennie dawałem po kilo,bo na drugi dzień nastaw był znowu gorzkawy i mniej bulgotało, aż w końcu przesitkowalem przez ściereczkę taka z małymi otworkami i ustało wszystko :/

Autor:  Łukasz [ 22 lut 2010, o 17:03 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

I koniecznie napisz jaki jest teraz poziom cukru, bo to, że poszło sporo cukru nie oznacza, że drożdże to przerobiły i że wino jest mocne... Próbowałeś?

edycja:
Zlewa się (sitkuje jak to napisałeś) po tym jak ustanie wszystko, a przynajmniej wszystko co sobie zamierzymy...

Masz cukromierz? Jeśli nie to kup i zmierz poziom cukru...

Autor:  stragu [ 22 lut 2010, o 17:08 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

nie umiem za bardzo obliczać tego poziomu cukru:/ ale wino jest mocne i takie pól słodkawe, myślę ze z 13% to ma lekko



nie mam gdzie kupić tego cukromierza

Autor:  stragu [ 22 lut 2010, o 18:06 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

aa wiecie co panowie,przygotuje matke drozdz. i juz,jak ruszy to ruszy jak nie to....sobie skocze z balkonu razem z tym winem

Autor:  Damian [ 22 lut 2010, o 19:38 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

Na restart nie ma szans przy ok 13% alkoholu, szkoda również skakać z balonem z balkonu, może się rozbić. :lol: :D
Ja dał bym temu nastawowi więcej czasu, niestety podajesz za mało szczegółów by można udzielić dokładniejszych porad.

Autor:  stragu [ 22 lut 2010, o 21:30 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

Mówisz ze nic z tego? w takim razie poczekam zobaczę,czasami coś tam zabulgocze :/ wiesz co ma chyba więcej niż 13% ,,z 15% możne mieć, bo porównywałem do innego wina i ma swoja moc...nie wiem, nic się nie stanie?nie zepsuje się albo co? jakie mam jeszcze szczegóły podać?

Autor:  Damian [ 22 lut 2010, o 22:44 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

Dobrze by było gdybyś podał obecny poziom cukru (mierzony cukromierzem), oraz np ile dałeś owoców (czy były obrane i pokrojone??) i ile miały cukru, jakiej użyłeś pożywki, a przede wszystkim sprawdź szczelność korka, fermentacja być może zwolniła, a nieszczelność powoduje brak bulkania.

Przy wyrobie wina należy zachować spokój, jeśli ma już ok 13 lub więcej % alkoholu to już się tak szybko nie zepsuje. ;)

Autor:  Łukasz [ 22 lut 2010, o 23:06 ]
Tytuł:  Re: wino mandarynkowe

Mało szczegółów, ale z tego co opisujesz to pewnie drożdże wyrobiły większość cukru, a ta słodycz to resztkowy... Możliwe, że chciały sobie jeszcze popracować, ale im przerwałeś i teraz jest jeszcze cicha fermentacja (to bulknięcie od czasu do czasu), albo to wynik zmiany temperatur...

Generalnie poczytaj na temat robienia win, a to niech się klaruje - tylko zlewaj znad osadu jak się go troszke zbierze, żebyś nie przesadził w jedną bądź drugą stronę...

Strona 1 z 3 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/