Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 23:48


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 15:39 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 22 lut 2010, o 15:35
Posty: 9
Witam,mam taki problem ze ustala mi fermentacja po tygodniu,chyba za szybko przesitkowalem wino i zaraz dwa dni później fermentacja całkiem ustala...wino jest dość mocne bo poszło trochę cukru ale nie wiem co robić czy jeszcze dorobić drożdży
?? jak panowie myślicie?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 16:15 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 13:48
Posty: 148
Lokalizacja: Koluszki
Może napisz jakie dałeś drożdże, ile cukru, jak duży nastaw bo z tych informacji które dałeś nie da się za dużo wywnioskować.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 17:02 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 22 lut 2010, o 15:35
Posty: 9
drożdże importowane uniwersalne,nastawu wyszło 25 litrów a cukru poszło około 5 kg codziennie dawałem po kilo,bo na drugi dzień nastaw był znowu gorzkawy i mniej bulgotało, aż w końcu przesitkowalem przez ściereczkę taka z małymi otworkami i ustało wszystko :/


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 17:03 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
I koniecznie napisz jaki jest teraz poziom cukru, bo to, że poszło sporo cukru nie oznacza, że drożdże to przerobiły i że wino jest mocne... Próbowałeś?

edycja:
Zlewa się (sitkuje jak to napisałeś) po tym jak ustanie wszystko, a przynajmniej wszystko co sobie zamierzymy...

Masz cukromierz? Jeśli nie to kup i zmierz poziom cukru...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 17:08 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 22 lut 2010, o 15:35
Posty: 9
nie umiem za bardzo obliczać tego poziomu cukru:/ ale wino jest mocne i takie pól słodkawe, myślę ze z 13% to ma lekko



nie mam gdzie kupić tego cukromierza


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 18:06 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 22 lut 2010, o 15:35
Posty: 9
aa wiecie co panowie,przygotuje matke drozdz. i juz,jak ruszy to ruszy jak nie to....sobie skocze z balkonu razem z tym winem


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 19:38 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Na restart nie ma szans przy ok 13% alkoholu, szkoda również skakać z balonem z balkonu, może się rozbić. :lol: :D
Ja dał bym temu nastawowi więcej czasu, niestety podajesz za mało szczegółów by można udzielić dokładniejszych porad.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 21:30 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 22 lut 2010, o 15:35
Posty: 9
Mówisz ze nic z tego? w takim razie poczekam zobaczę,czasami coś tam zabulgocze :/ wiesz co ma chyba więcej niż 13% ,,z 15% możne mieć, bo porównywałem do innego wina i ma swoja moc...nie wiem, nic się nie stanie?nie zepsuje się albo co? jakie mam jeszcze szczegóły podać?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 22:44 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Dobrze by było gdybyś podał obecny poziom cukru (mierzony cukromierzem), oraz np ile dałeś owoców (czy były obrane i pokrojone??) i ile miały cukru, jakiej użyłeś pożywki, a przede wszystkim sprawdź szczelność korka, fermentacja być może zwolniła, a nieszczelność powoduje brak bulkania.

Przy wyrobie wina należy zachować spokój, jeśli ma już ok 13 lub więcej % alkoholu to już się tak szybko nie zepsuje. ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: wino mandarynkowe
PostNapisane: 22 lut 2010, o 23:06 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Mało szczegółów, ale z tego co opisujesz to pewnie drożdże wyrobiły większość cukru, a ta słodycz to resztkowy... Możliwe, że chciały sobie jeszcze popracować, ale im przerwałeś i teraz jest jeszcze cicha fermentacja (to bulknięcie od czasu do czasu), albo to wynik zmiany temperatur...

Generalnie poczytaj na temat robienia win, a to niech się klaruje - tylko zlewaj znad osadu jak się go troszke zbierze, żebyś nie przesadził w jedną bądź drugą stronę...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.033s | 16 Queries | GZIP : Off ]