Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Zwycięskie wino z czarnej porzeczki.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=203
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 8 lis 2010, o 15:20 ]
Tytuł:  Zwycięskie wino z czarnej porzeczki.

Pan Krzysztof Ambroziak (Krambroz) udostępnił nam recepturę wina, które zdobyło złoty medal na Drugim Konkursie Win Domowych Łódź 2010: 30 litrów czarnej porzeczki ( odmiana nieznana) rozdrobnić mieszadłem do betonu, dodać 4 kg cukru i pektopol. Po 5 dniach wycisnąć sok w prasie, dodać wodę i drożdże. Pozostałe 8 kg cukru dodawane było w 3 ratach. Końcowa wielkość nastawu to 50 l.

Autor:  kolman [ 8 lis 2010, o 23:43 ]
Tytuł:  Re: Zwycięskie wino z czarnej porzeczki.

Szkoda, że nie dane mi było spróbować.

Jak tak policzyłem to cukier daje 7,2l. Książkowa wydajność cz.p. to 0,6 co daje 18l soku. W takim wypadku wody musiałoby być prawie 25l. Chyba, że było inaczej?

Autor:  Damian [ 9 lis 2010, o 11:36 ]
Tytuł:  Re: Zwycięskie wino z czarnej porzeczki.

Ja miałem przywilej oceniać to rewelacyjne wino,
Złoty medal zdobyło dzięki połączeniu cech trudnych do uzyskania w winie z Czarnej porzeczki.
Mianowicie było ekstraktywne i bardzo aromatyczne, a jednocześnie posiadało odpowiedni zrównoważony poziom kwasów, cukrów i alkoholu.

Jeszcze raz gratulacje dla autora.

Autor:  Krzysztof [ 9 lis 2010, o 13:24 ]
Tytuł:  Re: Zwycięskie wino z czarnej porzeczki.

Jak widać oprócz receptury która nie jest skomplikowana potrzebny jest jeszcze "magic touch" który jest najtrudniejszy do uzyskania.

Autor:  general aidid [ 9 lis 2010, o 18:32 ]
Tytuł:  Re: Zwycięskie wino z czarnej porzeczki.

Magic touch? Na Górniaku się kupi made in China :lol:

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/